Afbeelding

Op 5 december: NL-Alert testbericht

27 november 2022 om 20:18 Overig

ZEIST / REGIO  NL-Alert bestaat deze maand tien jaar. Inmiddels werd het alarmmiddel ruim 1100 keer ingezet in verschillende situaties. Van grote branden en onverwacht noodweer tot de huldiging van Feyenoord en een ontsnapte giftige slang. Binnenkort ontvangt heel Nederland wéér een NL-Alert: op maandag 5 december rond 12.00 uur zendt de overheid het twintigste NL-Alert testbericht uit.

JUNI EN DECEMBER Op de eerste maandagen in juni en december zendt de overheid rond 12.00 uur een NL-Alert testbericht uit. Acht op de tien inwoners van de provincie Utrecht die het testbericht ontvangen, herkennen NL-Alert hierdoor ook bij een noodsituatie. Dit blijkt uit een onderzoek dat namens het ministerie van Justitie en Veiligheid is uitgevoerd. In het testbericht staat duidelijk dat het om een test gaat. Je hoeft dus niets te doen. Het testbericht ziet er zo uit:

TESTBERICHT “NL-Alert 05-12-2022 12.00: TESTBERICHT. De overheid waarschuwt je tijdens noodsituaties via NL-Alert. Je leest dan wat je moet doen en waar je meer informatie kan vinden. Kijk op www.nl-alert.nl *** TEST MESSAGE Netherlands Government Public Warning System. No action required. More information: www.nl-alert.nl/english”

OORDOPJES Let op: het NL-Alert kan hard klinken als je oordopjes of een koptelefoon gebruikt.

DIRECT INFORMATIE Het alarmmiddel NL-Alert waarschuwt en informeert je wanneer je in de buurt van een noodsituatie bent. Denk aan een grote brand of onverwacht noodweer. In een NL-Alert staat altijd wat er aan de hand is, wat je moet doen en waar je meer informatie kunt vinden. Ontvang je een NL-Alert? Lees het bericht direct, kom in actie en informeer anderen.

ZO WERKT HET Je ontvangt NL-Alert op je mobiele telefoon. Als je een NL-Alert binnenkrijgt, hoor je een doordringend alarmgeluid. Dit klinkt anders dan een normaal bericht. Om NL-Alert te ontvangen, moet je mobiel aanstaan. Verder hoef je niets in te stellen. NL-Alert is gratis en anoniem, je telefoonnummer blijft onbekend. Je ontvangt NL-Alert ook als het mobiele netwerk overbelast is. Daarnaast is NL-Alert te zien op steeds meer digitale reclameschermen en reisinformatieschermen in het openbaar vervoer.

VOLGENDE TESTBERICHT Met het NL-Alert testbericht ervaar je hoe een NL-Alert klinkt en eruit ziet. Het volgende NL-Alert testbericht ontvang je op maandag 5 juni 2023 rond 12.00.

Meer weten? Kijk op nl-alert.nl.

OVER HET ONDERZOEK Onderzoek van 25 t/m 29 april 2022 uitgevoerd door PanelWizard in opdracht van het ministerie van Justitie en Veiligheid. Er namen ruim 1800 Nederlanders (16+) die in het afgelopen jaar een NL-Alert testbericht hebben ontvangen en ruim 1000 Nederlanders (16+) die in het afgelopen jaar een NL-Alert noodmelding hebben ontvangen deel.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie