Tai chi
Tai chi Vol-ledig, Helen IJsselmuiden

Tai chi

woensdag 25 januari 19:30 - 21:30

Tai chi

woensdag 19.30 - 21.30 uur

Noordweg 10, Zeist

Geef je op voor een proefles: welkom@vol-ledig.nl

www.vol-ledig.nl

Tai chi is een Chinese bewegingskunst. Mensen beoefenen tai chi, omdat 

tai chi hun gezondheid ten goede komt; 

ze van de schoonheid van de bewegingen genieten;

tai chi een krijgskunst is.

Jouw gezondheid

Bij Vol-ledig staan jouw gezondheid en vitaliteit voorop. De trage bewegingen van tai chi stimuleren jouw lichaamsbewustzijn. Je spieren, pezen en botten kunnen zich op natuurlijke wijze strekken en ontspannen. Hierdoor neemt je vitaliteit toe. Slaap en spijsvertering verbeteren. Je concentratievermogen wordt groter. Je voelt je in balans. De bewegingen versterken vooral de benen en het bekkengebied. Daarnaast heeft elke beweging een bepaalde werking in je lichaam. In de les wordt daar uitgebreid aandacht aan besteed, zodat ook je schouders ontspannen en je borstgebied zich opent.

Bewegingskunst

Nan pai tai chi bestaat uit 40 bewegingen die achter elkaar uitgevoerd kunnen worden. Deze serie, ook wel de vorm genaamd, duurt ongeveer 10 minuten. Het kost heel veel tijd, voordat de vorm je helemaal eigen is. De kunst is te genieten van waar je bent en los te laten dat je de vorm binnen zoveel tijd moet kennen. Zeker zal hierbij de spirituele krijger in jou ontwaken. Je leert naar je eigen gedachten kijken, zoals ‘ik leer het nooit’, ‘de ander …’. En je leert je niet door deze gedachten te laten leiden. Je laat je negatieve gedachten los en je begint gewoon weer te bewegen, nieuwsgierig naar wat het je zal brengen. Zo groeit jouw innerlijke kracht.

Krijgskunst

Van origine is taiji een krijgskunst. Elke beweging in deze martiale kunst heeft ten doel je tegenstander onder controle te krijgen zonder zelf uit balans te raken. In de lessen van Vol-ledig wordt dit aspect omgebogen tot wat het in wezen is: leren je energie te bundelen, zodat je je doel in balans en in relatie met anderen bereikt. Elke beweging begint met gronden. Je verbindt je met de aarde. De aarde geeft je de kracht om je uit te strekken naar het licht. Je kunt dan ervaren wat in je lichaam leeft. Dit lichaamsbewustzijn brengt je bij je innerlijk weten. Je komt in beweging en je neemt de ruimte in die jij nodig hebt om te groeien. Tegelijk geef je de ander zijn ruimte. Op de grens ontmoet je elkaar, nabij en met mededogen. Je blijkt onbegrensde mogelijkheden te hebben.

Wekelijkse lessen

In elke les staat bij Vol-ledig één tai chi beweging centraal. Voorafgaand aan deze ene beweging doe je oefeningen uit qigong, ook een Chinese bewegingskunst, ademhalingsoefeningen, core awareness en/of meditatie. Zo leer je elk facet van die ene tai chi beweging kennen, voordat je hem gaat doen. Je krijgt vervolgens uitleg over wat die ene beweging voor je gezondheid kan betekenen en hoe de spirituele krijger in jou deze beweging toepast. Daarna heb je alle tijd om zelf te oefenen. De docent loopt rond en geeft ieder individueel aanwijzingen. Na zelf geoefend te hebben kun je vragen stellen of delen hoe een oefening is gegaan. Dit geeft nog meer verdieping.

Locatie