Afbeelding

Informatieavond over deeltijdpleegzorg

maandag 30 januari 2023 19:30

Pleegouders en gezinshuisouders vertellen hun verhaal; www.openjethuis.nl

[BUNNIK / ZEIST] Een pleegkind een plekje in hun gezin geven. Die gedachte speelt al jarenlang door de hoofden van Nanda (51) en Marcel (56) Bax. Toch blijft het lang daarbij. Tot dochter Eva het laatste zetje geeft: ,,We praten er al zo lang over, we gaan het gewoon doen!” Het is het begin van een traject van voorbereiding, voorlichting, training en begeleiding door Timon Pleegzorg. Het gezin biedt nu deeltijdpleegzorg aan twee zusjes die om het weekend bij hen zijn.

door Marijke Dekker


Anna (8) en Emma (10) zijn meer dan welkom bij Nanda en Marcel en hun twee nog thuiswonende kinderen. ,,Het klikte direct”, vertelt Nanda. ,,Aan alle kanten, ook met de biologische moeder. Dat is echt boffen.”


GROTE BROER EN ZUS De zusjes beschouwen Eva (23) en Marc (21) als hun grote zus en broer. Samen gaan ze soms naar een speeltuintje, een ijsje eten, met de hond wandelen, boekjes lezen of gezellig op de bank tv kijken. Nanda: ,,Het past zo goed, en ze zijn zo blij met elkaar. Mooi om te zien. En als onze oudste dochter Daniëlle (25) met haar vriend op bezoek komt, is het helemaal feest.”


SAMEN KIEZEN Bij het besluit om deeltijdpleegzorg te bieden, was nadrukkelijk het hele gezin actief betrokken. Nanda: ,,Als gezin hebben we er samen voor gekozen, zijn we bij de bijeenkomsten en de eerste kennismaking geweest.” 

NORMALE GEZINSLEVEN Ook al zijn Marcel en Nanda vaak druk met werk en privé, ze voelen zich niet extra gebonden door Anna en Emma: ,,We hebben wel bewust gekozen voor een weekend per twee weken”, vertelt Nanda. “Natuurlijk houden we er in zo’n weekend rekening mee. Ze vragen aandacht en wij willen dat ook geven. Maar tegelijk realiseren wij ons ook dat wij hen niet het hele weekend hoeven te ‘entertainen’. Als ik op zaterdag werk, kunnen ze eventueel gewoon met Marcel mee boodschappen doen. Juist dat normale gezinsleven is belangrijk. Bovendien geeft het ook een soort rust om gewoon een boekje voor te lezen en met lego te spelen. En wat een heerlijke momenten als de één straalt omdat ze de tafel van vier kent en de ander trots is omdat zij in het zwembad kopje-onder durft. Dan zijn ze zo trots. En wij ook! Dat geeft enorm veel voldoening.”


MOTIVATIE ‘Zorgen voor elkaar’ zit in het DNA van Nanda en Marcel. Ze zijn actief bij verenigingen in het dorp, organiseren kampen, werkten als vrijwilligers in Afrika. Marcel: ,,Voor elkaar zorgen hoort ook bij ons geloof. Het zit in alles wat je doet. Deeltijdpleegzorg is een invulling van hoe wij in het leven staan.” Nanda knikt: “Er zijn zoveel kinderen die het minder goed hebben. Hoe mooi is het om iets voor hen te kunnen betekenen? Om hen extra liefde, zorg en begeleiding te kunnen geven, en daarmee een betere start. Wij hebben plaats in ons huis en hart en zorgen graag voor Anna en Emma.” 

TWIJFEL Aarzel je of pleegouderschap iets voor jou is? ,,Bezoek een informatieavond, laat je voorlichten, verdiep je erin”, adviseert Marcel. ,,En volg de cursus, zodat je weet wat je te wachten staat. Ook contact met andere pleegouders kan helpen een goed beeld te krijgen. Kinderen vragen vooral om een gewone gezinssituatie. Het is zo fijn om ze een veilige plek en aandacht te kunnen geven. Dat kan ook een kriebeltje op de rug zijn. We zien dat ze hier graag komen, zich fijn voelen en vooruitgaan met rekenen en taal. Pleegzorg heeft hun én ons leven echt enorm verrijkt.’’


Zou jij ook graag iets willen betekenen voor kinderen in de gemeenten Zeist, Utrechtse Heuvelrug, Bunnik, de Bilt of Wijk bij Duurstede? Op 30 januari 2023 om 19:30 uur is er een vrijblijvende informatiebijeenkomst. Hier zullen pleegouders en gezinshuisouders hun verhaal vertellen. Zij geven graag antwoord op al je vragen. Uiteraard wordt er gezorgd voor een hapje en een drankje! Ga naar www.openjethuis.nl voor meer informatie en om je aan te melden!
Datum: 30 januari 2023

Tijdstip: aanvang vanaf 19:00 uur, start om 19:30

Locatie: Kosterijland 46, 3981 AJ Bunnik

Anna en Emma zijn niet de echte namen van de zusjes.