Slot Zeist in de 17de eeuw
Slot Zeist in de 17de eeuw Bron: Zeister Historisch Genootschap

Documentaire De Heerlijkheid Zeist

maandag 9 oktober 2023 20:00 tot 22:00

Op 9 oktober a.s. om 20.00 uur vindt in bioscoop Figi de première plaats van de filmdocumentaire De Heerlijkheid Zeist, over de geschiedenis van Slot Zeist en de betekenis voor het dorp Zeist. De première wordt georganiseerd door Het Rozenhuis (de Zeistenaren Kees Kort en Pieter Veraart) in samenwerking met het Zeister Historisch Genootschap (ZHG). 

De documentaire gaat over de verbinding tussen het markante Slot en het boerendorp Zeist, die beiden deel uitmaken van de Heerlijkheid Zeist. Binnen de Heerlijkheid oefent de Heer van Zeist de zeggenschap uit. In de documentaire passeren achtereenvolgens Willem-Adriaan van Nassau-Odijk, de Doopsgezinde hoeder van de Hernhutters Cornelis Schellinger én de patriciër en vastgoedbezitter Jan Elias Huydecoper. De documentaire laat zien dat de verwevenheid tussen het markante Slot en het dorp in economische en sociale zin steeds sterker wordt.

Kaarten voor de documentaire zijn verkrijgbaar via de site www.zhg.nl of op dinsdagmorgen van 10-12h aan de ZHG-tafel in de hal van het gemeentehuis.
Via https://youtu.be/vuFd7JIL9P4 kan de trailer van de documentaire worden bekeken. Vanaf 10 oktober is het ook mogelijk de complete documentaire op Usb-stick met Dvd te bestellen: https://www.hetrozenhuis.org/de-heerlijkheid-zeist-kopen/ 

Locatie