Training ‘Levensreddend handelen & EHBO bij volwassenen’ voor vrijwilligers

dinsdag 28 maart 2023 9:30 tot 12:30

Deze training speciaal voor vrijwilligers wordt georganiseerd door Vrijwilligerscentrale Zeist, in samenwerking met Schok & Pomp Medische Trainingen, en is door verschillende artsen met werkervaring op de Spoedeisende Hulp ontworpen. In 3 uur leer je hoe je moet handelen in geval van een medische noodsituatie.

De training

De onderwerpen in deze training zijn gekozen op basis van hoe vaak ernstige aandoeningen voorkomen én of iemand zonder medische vooropleiding toch het verschil kan maken. De cursus is to-the-point, prettig tempo en leuk om te volgen.

De training richt zich met name op: hoe herken ik het en wat moet ik doen. Doordat de docenten arts in opleiding zijn, kunnen zij je de relevantie van het handelen goed uitleggen. Wat je niet leert tijdens deze training is pleisters plakken, blaren doorprikken of een mitella aanleggen.

Tijdens de training wordt theorie afgewisseld met oefeningen. Zo blijft het een interactieve training en worden handelingen direct geoefend wanneer is uitgelegd hoe je ze toepast. Er wordt gebruik gemaakt van de meest moderne reanimatiepoppen, die direct via een app laten zien wat je kunt doen om de reanimatie te verbeteren. Zo krijgt iedereen persoonlijke feedback.

Na afloop van de training ontvang je een certificaat.

Onderwerpen

Beroerte (herseninfarct, TIA, hersenbloeding), Epilepsie, Stabiele zijligging, Nek-en wervelletsel, Bewusteloosheid met dreigende verstikking, Verstikking, Verdrinking, Ernstige bloeding, Brandwonden, Reanimatie, Omgang met de AED

Docenten

Co-assistenten van de faculteit Geneeskunde van UMC Utrecht vullen een co-schap in met het geven van deze trainingen. Zij hebben ervaring met het werken met patiënten tijdens medische noodsituaties. Zij spreken dus uit ervaring en weten hoe te handelen in deze situaties. Ook vragen of voorbeelden die niet per se bij de onderwerpen horen kunnen zij beantwoorden. 

De co-assistenten worden door Schok & Pomp begeleid en opgeleid tot docent voor EHBO-trainingen. Schok & Pomp Medische Trainingen is een collectief van artsen en verpleegkundigen die naast het werk in het ziekenhuis ook medische trainingen verzorgen.

Voor wie?

Deze training is bedoeld voor vrijwilligers die werkzaam en/of woonachtig zijn in de gemeente Zeist.

Praktische informatie

Datum: dinsdag 28 maart

Tijden: inloop vanaf 9.15 uur, training van 9.30 tot 12.30 uur

Locatie: Wijkcentrum De Koppeling, De Clomp 1904 in Zeist-West

Kosten: 15 euro per persoon, contant te voldoen bij binnenkomst

Deelnemen?

Vooraf aanmelden is noodzakelijk. Dus wil je deelnemen, meld je dan aan via vrijwilligerscentralezeist.nl of een mail te sturen naar info@vczeist.nl.

Locatie