Ars Musica 2022
Ars Musica 2022 Mirjam Lems

Matthäus Passion - de kracht van liefde altijd weer

donderdag 30 maart 2023 19:30 tot 22:45

INTRIGERENDE UITVOERING VAN DE MATTHÄUS PASSION

‘De kracht van liefde, altijd weer’

ZEIST - Ars Musica zal in maart Bachs meesterwerk de ‘Matthäus Passion’ BWV 244 uitvoeren in Zeist. Dit jaar zelfs op twee achtereenvolgende dagen. Bach heeft zichzelf in dit ontroerende meesterwerk overtroffen met protestkoren, verstilde aria’s en liefdevolle koralen. Het indrukwekkende verhaal treft de toehoorder recht in het hart. De uitvoering vindt plaats in de sfeervolle kerkzaal van de Broedergemeente in Zeist op 30 en 31 maart 2023.

De ‘Matthäus Passion’; hét meesterwerk vol drama, vol menselijk emoties. De manier waarop Johann Sebastian Bach dit in muziek goot, is een wonder. Het blijft fascineren, elk jaar weer. Dat hebben we overigens wel aan collega-componist Felix Mendelssohn Bartholdy te danken, die de immense kracht van het stuk 100 jaar na de première opnieuw aan de wereld liet zien.

Gelukkig hebben we de ‘Matthäus’ daarna niet meer losgelaten. Voor dirigent Patrick van der Linden is de boodschap van Bach in één woord: liefde. In vrijwel elke aria draait het om de liefde. In de aria ‘Aus Liebe’, wanneer de basinstrumenten zwijgen, wordt de liefde zelf hemels. Het kruis? Tranen? Verraad? Schuld? Uiteraard. Maar door alles glinstert liefde. De ‘Matthäus Passion’ houdt ons een spiegel voor; ze laat ons kijken naar de mens die we zijn en naar de mensen om ons heen. Met welwillendheid en liefde komen we nader tot elkaar. Een boodschap voor alle tijden, en zeker ook voor de onze.

Naast het Ars Musica Concertkoor en Orkest onder leiding van dirigent Patrick van der Linden zullen ook zangers van Ars Musica Koorschool, Meisjeskoor en Studentenkoor meewerken. Verder werken mee de solisten: Adriaan de Koster (Evangelist), Andrew Hopper (Christus), Margreet Rietveld (sopraan), Robert Kuizenga (alt), Kieran White (tenor) en Elías Benito Arranz (bas).

De uitvoering van de Matthäus Passion zal plaatsvinden op donderdag 30 en vrijdag 31 maart om 19.30 uur in de Broedergemeente in Zeist. Kaarten zijn verkrijgbaar via www.arsmusica.nl.

Locatie