Afbeelding
foto: Maria Nikolic

Stabat Mater

maandag 10 april 2023 18:30 tot 21:30

Stabat Mater

Pergolesi Ensemble

Dit bekendste en mooiste Stabat Mater heeft ook in deze versie voor zangstemmen en saxofoons een sterke ontroerende kracht. De muziek raakt diepe, universele gevoelens, namelijk enerzijds een intense verdrietigheid, anderzijds ook overlevingskracht en optimisme.Pergolesi schreef dit werk kort voor zijn dood in 1736. Hij was toen 26 jaar oud. Hij schreef het stuk in Pozzuoli, het plaatsje waar hij zich teruggetrokken had vanwege zijn zeer slechte gezondheid. Pergolesi kreeg de opdracht om het Stabat Mater van Alessandro Scarlatti dat tot dan toe elke goede vrijdag in de kerk Maria dei Sette Dolori in Napels werd opgevoerd, te vervangen.

Het Pergolesi Ensemble

Het Pergolesi Ensemble doet jaarlijks terugkerende uitvoeringen van Pergolesi’s welbekende Stabat Mater. De concerten zijn geconcentreerd rond Pasen. Dit project staat al jaren onder leiding van alt Marianne Selleger. Naast haar zingt sopraan Wendeline van Houten. Bijzonder bij het begeleidend instrumentaal ensemble is dat er saxofoons in plaats van strijkers gebruikt worden. 

Wendeline van Houten – sopraan; Marianne Selleger – altSaxofoonkwartet: Michiel van Dijk – sopraansax; Tilen Lebar – sopraan- en altsax; Dirk Hooglandt – tenorsax; Eefje Benning – baritonsax

website Pergolesi Ensemble

Locatie