Vrijwilligers begeleiden
Vrijwilligers begeleiden Bron: Pixabay.com

Workshop ‘Het begeleiden van vrijwilligers met een psychische kwetsbaarheid’

maandag 5 juni 2023 14:00 tot 16:30

Hoe ga je als organisatie om met vrijwilligers met een psychische kwetsbaarheid? Daarover gaat deze workshop, die wordt georganiseerd door Vrijwilligerscentrale Zeist!

Veel organisaties zijn op zoek naar vrijwilligers en veel mensen zijn op zoek naar vrijwilligerswerk. Het lijkt een perfecte match, toch klikt het niet altijd even makkelijk. Bijvoorbeeld als iemand kwetsbaar is door psychische problematiek. Hoe ga je hiermee om? Met de juiste begeleiding en aanpak is de kans op een succesvolle, duurzame én plezierige samenwerking een stuk groter.

Inhoud

Tijdens de workshop bespreken we wat iemand kwetsbaar maakt, hoe dit zich kan uiten op de vrijwilligersplek en hoe je hier als organisatie het beste mee om kunt gaan. Er is ruimte voor praktijkvoorbeelden en eigen inbreng.

Na afloop heb je meer kennis van en begrip voor mensen met een psychische kwetsbaarheid. Ook krijg je een aantal praktische tips en adviezen mee ten aanzien van benadering en begeleiding.

In de workshop komt onder meer aan de orde:

- Wat zijn kenmerken van psychisch kwetsbare mensen en hoe komt dit tot uiting in hun gedrag?

- Hoe kun je hiermee omgaan als coördinator/begeleider?

- Wat zijn de grenzen van de extra begeleiding die je kunt bieden?

- Welke vragen kun je stellen in het intakegesprek? 

- Enkele handvatten voor verschillende diagnoses

Voor wie?

Deze workshop is bedoeld voor coördinatoren en begeleiders van vrijwilligers, werkzaam bij een (vrijwilligers)organisatie in de gemeente Zeist.

Trainer

De workshop wordt verzorgd door Miranda Vogel van Pinio Sabio. Pinio Sabio geeft praktijkgerichte trainingen en gastlessen aan vrijwilligers, studenten en professionals binnen zorg en welzijn, vooral rondom psychische kwetsbaarheid. Deze trainingen zijn allemaal ontstaan vanuit eigen werkervaring en/of samenwerking met ervaringsdeskundigen.

Praktische informatie

Datum: maandag 5 juni

Tijden: inloop 13.45 uur, bijeenkomst 14.00 - 16.30 uur

Kosten: deelname is gratis

Deelnemen?

Vooraf aanmelden is noodzakelijk. Dus wil je deelnemen, meld je dan aan via de website www.vrijwilligerscentralezeist.nl of door een mail te sturen naar info@vczeist.nl.

Locatie