Restavek aan het werk
Restavek aan het werk Bron: Restavek Freedom

Zomerzangavond Woord en Daad voor Restaveks in Haïti

vrijdag 9 juni 2023 20:00 tot 21:30

Deze zomerzangavond wordt georganiseerd in het kader van het project ‘Hulp aan Restaveks in Haïti’ van de stichting Woord en Daad.

In Haïti is moderne slavernij nog aan de orde van de dag: 1 op de 15 kinderen is slaaf. Deze kinderen heten in Haïti ‘restaveks’. Omdat de eigen ouders niet voor hen kunnen zorgen worden de kinderen aan een ‘gastgezin’ gegeven met de gedachte dat ze dan in elk geval kost en inwoning hebben. De praktijk is dat ze daar vaak mishandeld worden en van ’s morgens vroeg tot ’s avonds laat keihard moeten werken en in slechte omstandigheden leven. Merkwaardig genoeg is dit een sociaal geaccepteerde praktijk, en hebben de gastgezinnen van restaveks niet door hoe verkeerd ze bezig zijn. Daarom is bewustwording erg belangrijk. Op dit moment leven zo’n 300.000 kinderen in Haiti in deze situatie. Hiermee staat Haïti in de top 10 van landen met slavernij. Ca. 60% van de restaveks zijn meisjes. 

Samen met de organisatie Restaveks Freedom werkt Woord en Daad er onder anderen door scholing aan om door scholing deze kinderen een betere toekomst te geven. Marcel Catsburg die zelf op Haïti heeft gewerkt zal ons meer over Haïti en de problematiek van de kindslaven vertellen.

Het muzikale gedeelte van deze avond wordt verzorgd door gemengd koor Sursum Corda onder leiding van dirigent Hans Pors en Ad Blonk als organist. Verder werken een aantal jonge instrumentalisten mee en is er een bovenstemgroep. Daarnaast is er veel samenzang.

De toegang is gratis. Er wordt een collecte gehouden voor het actiedoel.

De zangavond begint om 20.00 uur in de Oude Kerk, Dorpsstraat 1 te Zeist. De kerk is open vanaf 19.40 uur. De avond duurt tot ca. 21.30 uur. Na afloop kunt u gezellig napraten met een kopje koffie/thee. Ook zijn er Woord en Daad producten te koop. U komt toch ook?

Locatie