Afbeelding

Commandobunker en ondergrondse legering op vliegbasis Soesterberg zijn open

zaterdag 20 april 2024 10:00 tot 16:00

 75 jaar geleden werd in 1949 de NAVO opgericht. Nog steeds een actuele organisatie dieeen belangrijke rol gespeeld heeft in de wereld. In Nederland zijn veelverdedigingsbouwwerken gemaakt in NAVO-verband.

 In het weekend van 20/21 april wordter tijdens het Weekend van het Verdedigingserfgoed bij stil gestaan door veel verdedigingsgebouwen open te stellen. Op Vliegbasis Soesterberg zijn zowel de Amerikaanse Commandobunker als de ondergrondse legering van 10.00 tot 16.00 geopend. De toegang is gratis.

De voormalige Vliegbasis Soesterberg is een belangrijke locatie in NAVO-verband geweest. Tijdens de Koude Oorlog was dit een NAVO-basis. Veel gebouwen herinneren nog aan dietijd, zoals bunkers, shelters en munitieopslagen. Het meest iconische gebouw is deAmerikaanse Commandobunker. Hierin is een permanente expositie over de Koude Oorlogen de voormalige NAVO-basis Soesterberg opgenomen. Vlak daarbij ligt de ondergrondse legering, een plek waar 84 mensen gedurende drie weken tijdens een atoomoorlog zouden kunnen verblijven.De gebouwen zijn goed bereikbaar per fiets. Per auto kan ook, dan moet er wel een stukje gelopen worden. Het adres is Hertenlaan 4 Den Dolder.

Locatie