Prins Louis Ferdinand van Pruisen met in zijn armen één van zijn kleinkinderen. Rechts op een schilderij is zijn grootvader Keizer Wilhelm II van Duitsland afgebeeld.
Prins Louis Ferdinand van Pruisen met in zijn armen één van zijn kleinkinderen. Rechts op een schilderij is zijn grootvader Keizer Wilhelm II van Duitsland afgebeeld. Anne Louis Cammenga

PRINS LOUIS FERDINAND VAN DUITSLAND BEZOCHT ZEIST DRIEMAAL

30 oktober 2021 om 16:55 Lokaal Deel je nieuws

Tot drie keer toe heeft de Duitse prins Louis Ferdinand van Pruisen Zeist bezocht. Hij overnachtte steeds in Hotel Figi. Dat gebeurde in 1960, 1961 en 1983. De eerste twee keer werd hij vergezeld door zijn vrouw groothertogin Kyra en in 1983 waren zijn kleinzoon Georg Friedrich en diens moeder Donata erbij. Georg Friedrich is op dit moment het hoofd van Hohenzollern. De bekende Zeister Europees georiënteerde historicus en royaltykenner Anne Louis Cammenga onderzocht een en ander en doet verslag.

Anne Louis:  “Kroonprins Louis Ferdinand was niet de eerste de beste. Hij werd in 1907 in Potsdam bij Berlijn geboren en overleed in 1993 in Bremen. In de jaren dertig van de vorige eeuw steunden leden van het huis Hohenzollern Adolf Hitler. Zij deden dat vooral omdat ze doodsbenauwd waren voor het communisme. Zij hadden immers gezien hoe in Rusland de tsarenfamilie en talloze aristocraten door de communisten waren vermoord. Louis Ferdinands vader, kroonprins Wilhelm, zette zijn kaarten op Hitler. Keizer Wilhelm ontving Hermann Goering tot tweemaal toe in Doorn. Na de oorlog werd dat afgestraft, zowel in Duitsland als in Nederland. De Hohenzollerns hebben toen heel veel van hun bezittingen in Duitsland en ook in Nederland, waar Huis Doorn door de Nederlandse overheid verbeurd werd verklaard. Maar Louis Ferdinand maakte een andere keuze. Hij liet zich niet in met Hitler. Hij woonde en werkte een tijdlang in Amerika. Hij had onder meer contact met president Roosevelt en Henry Ford. Ten tijde van de aanslag op Hitler in 1944 was hij verdacht en werd hij verhoord door de Gestapo. Hij overleefde die episode maar het zorgde ervoor dat hij als enige Hohenzollern nog recht overeind stond na de oorlog. Daar kwam nog bij dat hij en zijn vrouw Groothertogin Kira Romanov, die verwant was aan de laatste Russische Tsaar Nicolaas II, na de oorlog veel deden voor vluchtelingen. In 1968 was de prins zo populair in Duitsland dat 55% van de Duitsers hem wel als president van de Bondsrepubliek Duitsland wilde. Louis Ferdinand gaf zijn keizerlijke aspiraties nooit op maar hij was een democraat en stelde altijd dat hij alleen als vorst wilde terugkeren als een meerderheid van de Duitse bevolking dat zou willen.

Via prins Hendrik, de man van koningin Wilhelmina en via Grootvorstin Kira, Louis Ferdinands echtgenote, is het huis van Oranje trouwens zowel verwant aan de Duitse Hohenzollerns als aan de Russische Romanovs”. 

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie