Maarten Schepers (links) met cursist en bestuurslid Gert Jan Brouwer in de tuin bij het atelier.
Maarten Schepers (links) met cursist en bestuurslid Gert Jan Brouwer in de tuin bij het atelier. Carol Dohmen

Klopper en Guts zoeken werkruimte in Zeist

11 mei 2022 om 16:00 Achtergrond

ZEIST In oktober gaat docent beeldhouwen Maarten Schepers met pensioen. Zijn cursisten willen door en hebben vereniging Klopper en Guts opgericht. Ze zijn op zoek naar een ruimte waar ze gezamenlijk hun passie kunnen blijven uitvoeren: beeldhouwen in hout.

Carol Dohmen

Gert Jan Brouwer is al acht jaar cursist bij Schepers. In het dagelijks leven werkt hij als financieel manager bij een gemeente. Tijdens een gesprek met een collega kwamen hun hobby’s ter sprake. ,,Mijn collega vertelde over beeldhouwen in hout. Ik raakte eigenlijk meteen enthousiast en niet veel later zat ik ook op cursus.” Voor Brouwer is het een manier om lekker buiten met zijn handen bezig te zijn. ,,Ik werk de hele dag binnen, vooral met mijn hoofd, met cijfers achter een beeldscherm. Als ik aan het beeldhouwen ben, kan ik nergens anders aan denken dan aan het beeld dat ik aan het maken ben. Maarten leert ons: ‘de diepste slag bepaalt het beeld’. Als je niet oplet en te diep tikt, blijft er een kleiner beeld over. Je moet goed focussen, het is bijna meditatief.”

BEELDHOUWEN CENTRAAL

Schepers komt uit een creatief gezin, zijn moeder schilderde. ,,Ik vond veel dingen leuk, maar wilde ergens echt goed in worden. Vanaf mijn 28ste ben ik me op beeldhouwen in hout gaan richten, als hobby.” Toen zijn baan in het onderwijs stopte, besloot hij het beeldhouwen en lesgeven op zijn eigen manier vorm te gaan geven. ,,Ik dacht, ik ga doen wat ik echt leuk vind. In 2011 had ik mijn eerste cursist. Ik vind persoonlijke aandacht belangrijk en heb ervoor gekozen om als bedrijf niet enorm te groeien. Dus geen grote bedrijfshal als atelier, maar een bijgebouw bij mijn huis.” In oktober gaat hij met pensioen. ,,Dat betekent niet dat ik ga stilzitten. Ik ga zelf beeldhouwen in mijn atelier. Minder nadruk op cursussen, workshops, evenementen en beeldhouwvakanties, al die dingen waar ik als docent druk mee ben.” Om er meteen aan toe te voegen: ,,Natuurlijk zal ik nog weleens een les verzorgen.” Zijn bedrijf gaat verder onder de naam HoutStudio Maarten. 

AMBACHT

Als kersvers bestuurslid van Klopper en Guts gaat Brouwer zich wel met cijfers bezighouden. ,,Ik word penningmeester, maar dat is prima. Over een poos ga ik ook met pensioen. Nu is het grootste belang dat we een ruimte vinden om te beeldhouwen.” De vereniging, met rond de twintig leden, zoekt in de nabije omgeving van Zeist. Brouwer: ,,Samen beeldhouwen is zoveel leuker. We inspireren elkaar en het is hartstikke gezellig. Een ruimte tussen de 40 en 75 vierkante meter volstaat. Je kunt ook denken aan een combinatie met andere kunstenaars.” Bang voor geluidsoverlast hoeft een verhuurder niet te zijn. Schepers: ,,Wij combineren ambacht en creativiteit, we werken niet met power tools, zoals kettingzagen of slijpmachines. Alleen met een klopper, een soort hamer, en gutsen, speciale beitels. Ik heb dit atelier ruim twintig jaar en er heeft nog nooit iemand geklaagd. Hout is in alle opzichten warm materiaal.”

Mail voor de gouden tip naar nieuwehoutatelier@gmail.com. Meer informatie over werk van Schepers: https://www.workshop-express.nl.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie