Kerckebosch 2016, het einde van de ontbossing is nog niet in zicht.
Kerckebosch 2016, het einde van de ontbossing is nog niet in zicht. BETER ZEIST

Beter Zeist: In Kerckebosch geen sprake van bosbehoud

24 augustus 2022 om 16:14 Achtergrond

ZEIST Beter Zeist plaatst vraagtekens bij de bewering van de gemeente dat er in het vernieuwde Kerckebosch bomen bijgekomen zijn. De stichting vindt dat een halve waarheid omdat er volgens haar vele duizenden bomen gekapt zijn in de te bebouwen gebieden. Daar heeft de gemeenteraad in 2011 toestemming voor gegeven.

De gemeente antwoordde onlangs op vragen van Zeister Belang dat er in Kerckebosch 629 bomen bijgekomen zijn. Dat blijkt uit een telling van de WijkOntwikkelingsMaatschappij, die heeft bijgehouden voor hoeveel bomen een kapvergunning is verleend en hoeveel bomen er aangeplant zijn. Beter Zeist vindt dat met deze cijfers ten onrechte beweerd wordt dat bouwen in bosgebied hier een ‘succesverhaal’ is. 

VOLWASSEN BOS Niet alleen zijn er volgens de stichting dus veel meer bomen gekapt, het aanplanten van nieuwe bomen betekent niet dat de waarde van het oude bos behouden blijft. Het deels verdwenen Binnenbos in Kerckebosch was een volwassen bos, dat niet hersteld wordt door het aanplanten van losse bomen. De aantallen aangeplante bomen zijn veel te klein, vindt de stichting. Ze wijst op de Amsterdamse regels die erop neer komen dat er pas sprake is van échte compensatie als er voor een zestig jaar oude gekapte boom zeven jonge bomen in de plaats komen. In Kerckebosch hadden dan 26.745 bomen aangeplant moeten worden om werkelijk de waarde van het bos te behouden. 

POLITIEK SPREEKUUR Beter Zeist wil graag met de gemeenteraadsfracties hierover van gedachten wisselen op het politiek spreekuur van 1 september: ,,Wat betekent het ‘succesverhaal’ dat in een bos best kan worden gebouwd voor andere bos- en natuurgebieden in de gemeente Zeist?’’ De stichting denkt dan onder andere aan Landgoed Dijnselburg, de WA Hoeve, de uitbreiding van het KNVB-terrein en de omgeving van station Driebergen-Zeist.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie