Ondanks de warmte gaat gids Gert Lamers in stijl gekleed.
Ondanks de warmte gaat gids Gert Lamers in stijl gekleed. Carol Dohmen

Aan de slag bij de Pyramide

24 september 2022 om 06:41 Achtergrond

AUSTERLITZ De Pyramide van Austerlitz heeft vele gezichten. Als familie-pretpark, partycentrum, bestemming voor een schoolreisje of als historisch monument. De Pyramide is sinds kort zelfs onderdeel van de Canon van Nederland. Je kunt er op alle fronten aan de slag, betaald of als vrijwilliger.

door Carol Dohmen

Wanneer soldaten van Napoleon in 1804 als tijdverdrijf een piramide bouwen bij hun tentenkamp op de Utrechtse Heuvelrug, hebben ze waarschijnlijk geen idee dat ze historie schrijven. Het bouwwerk krijgt de naam Pyramide van Austerlitz, als eerbetoon aan de keizer. Enkele jaren later wordt het kamp verlaten. Wat achterblijft is het gehucht Austerlitz en de piramide, opgetrokken uit heideplaggen. 

CANON VAN NEDERLAND Wie had kunnen vermoeden dat de locatie een populaire attractie zou worden en ruim 200 jaar later zou toetreden als sleutelstuk in de Canon van Nederland? De populariteit van deze bijzondere plek op de Utrecht Heuvelrug is te danken aan de ondernemersfamilie Van Kolfschoten en aan de vrijwilligers van Stichting Landschap Erfgoed Utrecht. Het terrein zelf behoort tot het Landgoed Den Treek-Henschoten.

FAMILIEGEVOEL Horecabedrijf de Pyramide is een echt familiebedrijf. In 1876 werd de toenmalige herberg verhuurd aan Dirk van Kolthof. Nazaat Hugo van Kolfschoten, huidige eigenaar van de horeca en de speeltuin, verkocht als kind kaartjes bij de Pyramide. ,,In de beeldvorming horen monument, horeca en attracties natuurlijk allemaal bij elkaar. Tot eind jaren ’90 beheerden wij als familie het monument. Ik verkocht er lang geleden kaartjes als bijbaantje. Maar ik vind het helemaal niet erg dat het nu door de stichting wordt gedaan. Daardoor kan ik me volledig op het bedrijf focussen.” 

HORECA Werken bij de Pyramide voelt volgens kok Bas van Holland als thuiskomen. ,,De sfeer is supergoed, je wordt heel snel opgenomen in de groep. Drie jaar geleden kwam ik hier via via terecht, mijn collega’s zijn nu gewoon vrienden.” Van Kolfschoten benadrukt de zorg voor een goede sfeer. ,,Net als overal in de horeca werken hier veel jongeren. We vinden het belangrijk dat nieuwelingen zich snel thuis voelen. Daarbij is iedereen gelijk. We zorgen voor een interne opleiding en het werk is heel afwisselend. Je wordt overal ingezet. Dat kan de afwas zijn, maar net zo goed een kiosk buiten. Zelf help ik ook daar waar het nodig is. Ik vind de flow van afwassen heerlijk.”

GEEN NACHTWERK Hoewel de meeste jongeren niet zoveel met de historie hebben, heeft het werken op deze locatie veel voordelen. ,,Iedereen die zijn handen uit de mouwen wil steken is welkom. Het ligt een beetje afgelegen, maar we zorgen dat ze samen naar huis fietsen en anders brengen we ze thuis. Bovendien is het bijna nooit nachtwerk – het restaurant sluit om 18.00 uur – en we beginnen ook niet voor dag en dauw. En het is echt een heel erg leuk team.”

VRIJWILLIGERS De zorg voor het monument en het verhaal over de eigenlijke piramide is in handen van enthousiaste vrijwilligers van de Stichting Landschap Erfgoed Utrecht. Wanneer coördinator Henny Heuff begint te vertellen over haar werk, is ze niet te stoppen: ,,Het is toch een machtig verhaal? Hier ben je op historische grond! De tijd van Napoleon is zo bepalend voor hoe het heden georganiseerd is, dat vind ik belangrijk om te blijven vertellen. “ Heuff verzorgt rondleidingen en zit, net als Van Kolfschoten lang geleden, ook weleens bij de kassa aan de voet van de Pyramide. ,,Wat er moet gebeuren, dat doe ik.”

ONDERSTEBOVEN Ze is, samen met haar collega-vrijwilligers, nog steeds een beetje ondersteboven van het nieuws over de toetreding tot de Canon van Nederland. ,,Er komen steeds maar berichtjes binnen, mensen vinden het geweldig.” Van Kolfschoten valt haar bij: ,,De vrijwilligers hebben echt geholpen om het verhaal in de wereld te brengen.”

BEZOEKERS De unieke combinatie van cultuur, natuur en vermaak maakt de Pyramide al decennialang tot een populaire bestemming. Van Kolfschoten: ,,Hier komen mensen die als kind op schoolreisje naar de Pyramide gingen, met hun kleinkinderen. Wat we vaak als compliment krijgen is dat het allemaal nog hetzelfde is. De attracties, de sfeer. Daar doen we ons best voor, zorgen dat er zoveel mogelijk hetzelfde blijft. Terwijl we natuurlijk ook met onze tijd meegaan hoor.”

NAPOLEON De vrijwilligers verzorgen de vele extra’s. Naast het restaurant ligt een bezoekerscentrum. Hier kunnen kinderen en volwassenen naar een film over de Franse tijd kijken. Heuff: ,,We hebben allerlei educatieve spelactiviteiten en een Pyramidetas met lesmateriaal.” Voor volwassenen is het ook een interessante plek, er is voor ieder wat wils. Vrijwilliger Gert Lamers coördineert de gidsen. Liefst in stijl gekleed in neemt hij zijn gezelschap mee naar de Pyramide. Soms zijn dat groepen, bijvoorbeeld op teamuitje, maar: ,,Ik heb zelfs huwelijksaanzoeken aan de voet van de Pyramide mee mogen maken. Dat is toch prachtig?”

HARTELIJK WELKOM Hoewel het restaurant, de speeltuin en de vrijwilligersactiviteiten rond de Pyramide binnenkort beperkt open zijn vanwege het winterseizoen, zijn nieuwe medewerkers en nieuwe vrijwilligers van harte welkom om kennis te komen maken. Van Kolfschoten: ,,Neem gerust contact op, dan kijken we wat nu mogelijk is en ben je er komend voorjaar meteen klaar voor.”

GEZELLIGE AVONDEN Voor vrijwilligers is het ook een goed moment om in te stromen, vindt Heuff. ,,Onze gezellige vrijwilligersavonden gaan gewoon door en je hebt de hele winter om je in te werken. Extra mensen zijn heel welkom en hard nodig om in het voorjaar weer alles open te houden. En bedenk, je houdt een onderdeel van de Canon van Nederland in stand.”

Bas van Holland voelt zich helemaal thuis.
Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie