Peter Wijga en Madeline Buijs werken aan alternatieven voor BSO en KDV in Austerlitz.
Peter Wijga en Madeline Buijs werken aan alternatieven voor BSO en KDV in Austerlitz. Carol Dohmen

BSO in Austerlitz overvol en dus gaan ouders het zelf doen

28 februari 2023 om 06:03 Achtergrond

AUSTERLITZ De nieuwste wijk van Austerlitz is erg in trek bij jonge gezinnen. Daardoor nam het aantal kinderen in korte tijd flink toe, met als gevolg lange wachtlijsten voor de kinderopvang. Geschrokken ouders ondernemen actie.

Peter Wijga en Madeline Buijs - geen partners - delen een probleem met zo’n vijftig andere Austerlitzse gezinnen: geen plek op de BSO voor hun kind. Nadat duidelijk werd dat de BSO van Kind&Co voorlopig niet kan uitbreiden vanwege personeelsschaarste, kwamen ze in actie. Wijga: ,,Voor veel nieuwe gezinnen was het schrikken dat het zo moeilijk is om in Austerlitz opvang te vinden. Maar de lijntjes tussen ouders zijn kort. We hebben de koppen bij elkaar gestoken en zijn in actie gekomen.”

PANIEK

Buijs: ,,We hebben een enquête uitgezet. Daar kwam uit dat er de komende jaren opvang nodig is voor ruim tachtig kinderen! Dat is bovenop de dertig die nu bij de BSO terecht kunnen.” 

Op een eerste bijeenkomst kwamen zo’n 25 ouders bij elkaar. ,,We hebben een paniekscore gedaan. Sommige ouders zaten echt enorm in de stress, omdat ze dit niet hadden zien aankomen.”

Wijga heeft ervaring met een ouderparticipatie-crèche. ,,In Utrecht speelt het probleem ook. Een dergelijke crèche wordt gerund door ouders: beide ouders werken er elk een dagdeel.” Het is wel veel regelwerk, omdat zo’n constructie onder de Wet Kinderopvang valt. ,,Ik vond het bijzonder om op deze manier bij de crèche verbonden te zijn. Een voordeel is dat je veel meer mannen bij de opvang betrekt.”

KANSEN

Ouders lossen nu het probleem op door minder te werken, thuiswerken of door kinderen om beurten bij elkaar te laten spelen. Buijs: ,,Ik vind kansengelijkheid belangrijk. Niet iedereen verkeert in de positie om flexibel te werken, of minder.” Een ouderparticipatie-BSO biedt kansen. Ze hopen op medewerking van de gemeente en de GGD. Wijga: ,,Er zijn vergunningen nodig, een startsubsidie is welkom.” Inmiddels heeft zich een ondernemer gemeld met plannen voor een buiten-BSO, maar ook daar speelt de schaarste op de arbeidsmarkt. De ouders zitten er bovenop.

Carol Dohmen
Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie