Hans Kazàn wordt verrast door burgemeester Janssen met een Koninklijke Onderscheiding. Zijn vrouw Wendy (r) zat in het complot.
Hans Kazàn wordt verrast door burgemeester Janssen met een Koninklijke Onderscheiding. Zijn vrouw Wendy (r) zat in het complot. Carol Dohmen

Hans Kazàn krijgt Koninklijke Onderscheiding op zijn gouden jubileum als artiest

28 maart 2023 om 10:35 Achtergrond Tips van de redactie

ZEIST Goochelaar en illusionist Hans Kazàn vierde afgelopen zondag in theater Figi in Zeist zijn gouden jubileum als artiest, zijn 70ste verjaardag én de presentatie van zijn biografie. In een zaal vol familie, vrienden en bekenden uit de theaterwereld ontving hij van burgemeester Janssen een Koninklijke Onderscheiding. Daarnaast wachtten hem nog een aantal verrassingen.

Hans Kazàn is gewend om zelf de touwtjes in handen te hebben wanneer hij in het theater staat. Zichtbaar gespannen stond hij bij de start van zijn jubileumfeest klaar om te gaan spreken, maar burgemeester Janssen hield stevig de regie. Tijdens een toespraak bouwde Janssen de spanning langzaam op, met als hoogtepunt de benoeming van Hans Kazàn tot Ridder in de Orde van de Oranje-Nassau. Kazàn was enorm verrast. ,,Ik dacht waar gaat dit heen, ik verwachtte een of andere truc. Dit zag ik niet aankomen!” 

Hij kreeg de onderscheiding voor zijn niet-aflatende bijdrage aan de waardering van de goochelkunst als volwaardige kunstvorm. Zijn vele optredens, in theaters, op televisie en andere feestelijke momenten, hebben hem tot een publiek figuur gemaakt. Daarnaast zet Kazàn zich in als ambassadeur voor verschillende goede doelen zoals de Stichting Kind en Brandwond, Stichting Magic Care, het Tuberculose Fonds en het Prinses Beatrix Fonds.

FAMILIEMAN

Het feestelijke programma werd aan elkaar gesproken door oudste zoon Oscar Kazàn. Hij bedankte zijn ouders, die al bijna 46 jaar bij elkaar zijn, voor een fantastische jeugd, waarin het altijd fijn was. Ook andere aanwezigen benadrukten deze kant van Kazàn en zijn gezin. ,,Sociaal, betrokken, warm, met de onvoorwaardelijke steun van zijn vrouw Wendy”, aldus verschillende gasten. 

ANTJE MONTERO

Antje Montero, die ooit haar carrière begon als assistente van Kazàn, noemde expliciet hoe veilig en vertrouwd het was om voor hem te werken. ,,Met alle gedoe rond grensoverschrijdend gedrag in de showbizz krijg ik veel vragen. ‘Je zag er zo sexy uit’. Ik kan jullie verzekeren dat het altijd heel fijn en respectvol was.”

EIGEN ZAAL

Hans Kazàn woont al lange tijd in Spanje. Als hij in Nederland is, verblijft hij altijd in hotel Figi. Theo Ruijs verwoordde namens de familie Ruijs – eigenaar van Figi – de warme band, die er al jaren is met de familie Kazàn. Wendy Kazàn maakte als jong meisje zelfs haar debuut in Figi. Uit het archief dook een foto op uit het gastenboek uit 1988. ,,Figi is óók magic”,had Hans Kazàn daarin opgetekend. Ruijs vroeg Kazàn om instemming een van de zalen in het theater tot ‘Hans Kazàn zaal’ te benoemen. ,,Figi is een Zeister theater. Wij hebben al onze zalen vernoemd naar mensen met een relatie met Zeist, zoals de dichter Hendrik Marsman en componist Willem Pijper. Jij bent voor ons ook een Zeister cultuurdrager.”

PORTRET

Kinderen Steven en Jamie Kazàn hadden de Veenendaalse kunstenares Yvonne Wusterveld gevraagd een portret te schilderen. Wusterveld: ,,Ik had een expositie in een theater waar Steven en Jamie optraden. Ze zagen mijn werk en vroegen me iets voor het jubileum van hun vader te maken. Daar was ik natuurlijk erg vereerd mee.” Het is een realistisch werk geworden, waar Wusterveld drie maanden mee bezig is geweest.” Als extra gebaar krijgt het een prominente plek in de Hans Kazànzaal.

REN JE ROT

Illusionist Hans Klok, een van de gasten, noemde Kazàn ‘de man waarmee het allemaal begonnen is’. Veel mensen herinneren zich de start van Kazàns carrière in het kinderspelprogramma Ren je Rot, dat begin jaren 70 werd gepresenteerd door Martin Brozius. In het programma werd Kazàn altijd aangekondigd als ‘Hans Kazàn, de man die alles kan.’  Michel van Zeist was indertijd een klein jongetje en zat aan de buis gekluisterd. Vier jaar lang stuurde hij elke week een reactie op de uitzending. Het is dan ook niet gek dat Van Zeist, die ook goochelaar werd, de schrijver is van de biografie van Kazàn. 

Het officiële gedeelte van het jubileumprogramma werd afgesloten met de uitreiking van het eerste exemplaar van het boek aan de grote illusionist en goochelaar zelf: Hans Kazàn, de man die (bijna) alles kan.

DANKWOORD

Kazàn, nog steeds onder de indruk, dankte tot slot alle aanwezigen voor de ongelooflijke momenten en voor hun aanwezigheid bij de onvergetelijke middag in Figi. Hij is nog lang niet van plan te stoppen. ,,Ik stop pas op het moment dat ik in een houten kist het podium verlaat.”

Carol Dohmen
Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie