Pitchen. Annemarie Bijl, Wilbert van der Hoeven, Lorraine van Kolfschoten, Martin van der Zwan en Harrie van Dijk.
Pitchen. Annemarie Bijl, Wilbert van der Hoeven, Lorraine van Kolfschoten, Martin van der Zwan en Harrie van Dijk.

Pitchen voor de passie van Zeist

29 januari 2024 om 11:45 Activiteiten The Passion 2024

ZEIST Passie! - Passie! - Eindeloze, grandioze passie. Passie, met elkaar en voor elkaar. Dat is refrein van ‘De passie van Zeist’, een lied van dichter Mary Heylema, op muziek gezet door muziekdocent en musicus Matthijs Overmars. Vorige week was het te horen op een bijeenkomst van netwerkorganisatie ‘Samen voor Zeist’, in het kader van ‘The Passion’, het live-programma dat op Witte Donderdag vanuit Zeist wordt uitgezonden op tv.

Actrice en theatermaker Aysegül Karaca was gastvrouw van de middag. Zelf slechtziend hield ze een pleidooi voor een inclusieve Passion in Zeist. Ze is ambassadeur van het Bartiméus Fonds. Bij de vorige editie van The Passion was ze een van de discipelen. Dat was de eerste keer dat een acteur met visuele beperking een rol had in het stuk.

Beide cultuurwethouders van Zeist spraken. Hoogstraten ziet ,,kansen ervoor en erna, om mooie dingen te realiseren. Ik droom van een gildewandeling langs alle gebedshuizen van Zeist.’’ Van Dijk noemt The Passion goed voor Zeist. ,,We moeten eruit halen wat erin zit. We moeten Nederland laten zien hoe mooi Zeist is.’’

Na een kleine introductie van Jouke van der Mei, directeur van Passion-partner Bartiméus Fonds was het tijd voor de pitches. Vertegenwoordigers van organisaties uit Zeist kregen een podium om te vertellen op welke manier zij willen aanhaken bij The Passion 2024.

Minke Scheltema van het Bartiméus Fonds zoekt een groep vrijwilligers die visueel beperkte deelnemers aan de processie desgewenst kan begeleiden en tijd heeft om daarvoor een workshop te volgen.

Henk Kwant -hij presenteerde zich als de man die Slotstad RTV nieuw leven gaat inblazen- bood de vrijwilligersorganisatie waarvan hij bestuurslid is aan als podium: wie iets doet met het paasverhaal kan dat via Slotstad RTV bekend maken.

Bij Ruud te Velthuis van KunstenHuis Idea kwam namens de FAP (Federatie Amateur Podiumkunsten) kunnen verenigingen terecht die mensen langs de looproute uit hun huizen willen lokken, bijvoorbeeld met een concertje als voorprogramma.

Lucie Spreij presenteerde namen het Internationaal Liedfestival Zeist het speciaal voor dit evenement geschreven lied en zoekt medestanders voor een ‘voorglow’ in het weekend voor Pasen. 

Buurtsportcoach John van Hoeven ziet kansen voor sportaanbieders die ,,in het kader van vertrouwen, kracht en samen’’ met hun accommodatie of hun vrijwilligers iets kunnen bijdragen aan het succes van The Passion Zeist.

Sanne Westendorp van verpleeghuis De Wijngaard zoekt mensen die uitnodigingen willen bezorg in de buurt van het huis. ,,We gaan The Passion uitzenden in de grote zaal en daarbij zijn de buren welkom.’’ Ze ook vrijwilligers om bewoners naar de zaal en terug te brengen en hulp bij de catering in huis, tijdens het evenement.

Harrie van Dijk van Wereldwinkel Zeist nodigt de organisatie uit om de avondmaalsbeker bij hem in de zaak aan te schaffen. 

Martin van der Zwan, directeur van Landgoed Beukbergen, hoopt dat de programmamakers bij de opnames ook aan het onderkomen van de Dienst Geestelijke Verzorging van Defensie zullen denken, als je een mooie locatie zoeken.

Lorraine van Kolfschoten van O’Mama’s zoekt knutselmateriaal en helpende handen om met kinderen passie-lampionnetjes te gaan knutselen. 

Namens MeanderOmnium pitchte Wilbert van der Hoeven de vrijwilligerscentrale als onmisbare schakel tussen vraag en aanbod van vrijwilligers. ,,We beschikken over een aantal locaties in Zeist. Als mensen goede ideeën hebben om iets te doen rond The Passion, moeten ze maar even contact met me opnemen.’’ 

Annemarie Bijl was namens de kerken van Zeist op de bijeenkomst. ,,Wij hebben al tweeduizend jaar iets met het paasverhaal. De veertigdagentijd begint op 14 februari. Weet je welkom in de kerk, ook om na te praten over The Passion.’’

Meer weten? Lees dan ons The Passion-dossier met nieuws en achtergronden op https://www.denieuwsbode.nl/the-passion-2024

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie