Ruut te Velthuis van het FAB:
Ruut te Velthuis van het FAB: "De cultuursector staat te trappelen om weer te beginnen." Mel Boas/Boasphoto.nl

Trappelen aan de rand van ‘t podium

22 september 2021 om 15:31 Activiteiten

ZEIST Cultureel Zeist staat te trappelen om weer muziek te maken, toneel te spelen en met elkaar te zingen. Ruut te Velthuis trappelt namens het Forum Amateur Podiumverenigingen (FAP) Zeist van harte mee. “Een stad is zoveel leuker als er op cultureel gebied mooie dingen gebeuren.”

Karl Flieger

Bijna niemand kan het woord corona nog horen. Het vermaledijde virus gooide roet in het eten van alle sectoren, niet in het minst die van de cultuur. Nu er steeds meer kan, is het moment daar om als sector stevig aan de bel te trekken, zegt Ruut te Velthuis, in het dagelijks leven hoofd muziek van het Kunstenhuis De Bilt Zeist. “We willen heel graag aan iedereen laten zien dat de cultuur nog leeft en dat de gezelschappen en verenigingen weer allerlei activiteiten willen organiseren. Het is meer dan een jaar heel erg stil geweest en dat was voor niemand leuk. Muziek maken, toneel spelen, dansen en zingen, het is allemaal veel meer dan alleen dat. Het is een sociaal gebeuren waarbij mensen elkaar opzoeken, inspireren en blij zijn met elkaar. Dat hebben we ontzettend gemist.”

Beetje voorzichtig

Ondanks dat, weet Te Velthuis, blijft het spook van het virus nog bij veel mensen in het hoofd rondwaren. “We merken dat veel mensen nog niet terug zijn. Omdat nog niet iedereen is gevaccineerd, blijven mensen nog wat afwachtend om zich weer aan te sluiten bij hun gezelschap. Dat is begrijpelijk, maar het doet bij de mensen die wél al weer zijn begonnen toch iets met de vreugde. We zitten in een overgangsfase.”

Die fase, Ruut te Velthuis kan het niet genoeg benadrukken, moet niet te lang duren. Bij cultureel Zeist en omgeving is de rek er door alle maatregelen een beetje uit. “De cultuursector is door de coronamaatregelen hard getroffen. Begrijp me goed, ik ga hier geen Calimero spelen, want sommige dingen hebben nu eenmaal voorrang. Feit is wel dat de sector niet met één mond spreekt, waar andere dat wel doen. We zijn als culturele verenigingen en groepen nu eenmaal kleine bouwsteentjes in het geheel; we kunnen afzonderlijk moeilijk de weg vinden naar het publiek, juist nu dat zo hard nodig is.”

Hoe nu verder

De Zeister Cultuurmakelaar Casper Broekaart heeft onder de culturele verenigingen een onderzoek uitgezet en de verenigingen bevraagd hoe zij uit corona zijn gekomen en er voor staan. Het is volgens Ruut te Velthuis al een goede zaak dat het FAP namens de sector het overleg met de gemeente Zeist onderhoudt. “De gemeente heeft nu één aanspreekpunt in plaats van contact met veertig afzonderlijke leden. Bijvoorbeeld in het geval van coronasteun is dat prettig: een druk op de knop en de hele sector wordt bereikt. Onderling is het voor ons goed om de kennis te delen die er overal aanwezig is. Binnen de cultuursector zijn er niet heel veel professionele bestuurders, daarom is het des te belangrijker om elkaar van kennis en tips te voorzien. Dat werkt goed.”

Gezamenlijke cultuurplanner

In dat kader vindt Te Velthuis het belangrijk dat de leden van het FAB een gezamenlijke agenda onderhouden. “Veel mensen die bij optredens gaan kijken, doen dat nu eenmaal omdat ze familie- of andere banden met een gezelschap hebben. Dan moet je zorgen dat je elkaar niet in de wielen rijdt en activiteiten uitsmeert.”

Laat van je horen

Ruut te Velthuis is blij met de gemeente Zeist als belangrijke partij om de cultuursector weer op weg te helpen: “Zij bieden een mooi bedrag voor het bloeden, want cultuur is het cement van de samenleving, ook in Zeist. En verder is het aan de sector zelf om zich flink laten horen.”

De nabije toekomst zal leren hoe de sector dat oppakt en het publiek weer aan zich bindt.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie