Hoevenaar toont een tablet met de bijbehorende flacon die is te hergebruiken.
Hoevenaar toont een tablet met de bijbehorende flacon die is te hergebruiken. John Beringen

Mijn beroep? Ik ben ‘tabletteur!’

22 september 2023 om 03:34 Baan Dichtbij

WIJK BIJ DUURSTEDE Op industrieterrein Broekweg vind je ‘Veip Disinfectants’. Daar worden onder andere schoonmaak- en desinfectiemiddelen in tabletvorm vervaardigd. Eigenaar Reinout Hoevenaar vertelt meer over het productieproces en welke praktische voordelen het heeft om vloeistoffen te bewerken tot producten in tabletvorm. ,,Mijn beroep zou je kunnen omschrijven als ‘tabletteur’, laat hij weten.’’

Terwijl hij dit zegt, glimlacht hij. ,,Je moet weten dat veel mensen deze term niet snappen als ze die voor het eerst horen. Sommigen denken dat het met chocolade heeft te maken en anderen maken weer de associatie met een iPad.” 

FAMILIEBEDRIJF

De geschiedenis van Veip Disinfectants loopt terug naar 1947. ,,Mijn vader wist in dat jaar via Akzo Nobel de hand te leggen op Halamid”, vertelt Hoevenaar. ,,Dat is een residu van bepaalde chemische processen met desinfecterende eigenschappen. Mijn vader ging dat toen oplossen in water en zodoende ontstond er een middel waarmee bakkers en slagers alles optimaal en verantwoord konden reinigen. Daarna kwam hij op het idee om dit in tabletvorm op de markt te brengen. En hij maakte ook tabletten om water te desinfecteren.” 

VOORDELEN

Middelen in tabletvorm bieden verschillende voordelen. ,,Kijk in de eerste plaats bijvoorbeeld naar het transport. Door vloeistoffen in tabletvorm aan te leveren, kun je honderd keer zoveel in een rit vervoeren. Op die manier draag je wat bij aan het welzijn van het milieu. En wat dacht je van de beschikbare ruimte in de schappen van de winkels? In plaats van honderd flacons, hoef je maar honderd doosjes met tabletten onder te brengen. Dat scheelt zeeën van kostbare ruimte. Bij sommige tabletten ben je trouwens gebonden aan de juiste verhouding om die op te lossen. Daarvoor is een speciale spuitflacon ontwikkeld die precies de goede inhoud heeft om de tablet zijn werk te laten doen. Dat klinkt misschien wat tegenstrijdig, maar zo’n flacon hoef je maar een keer te kopen omdat je die steeds opnieuw kunt gebruiken.” 

TESTEN

Voordat de tabletten in de winkel liggen, dient het betreffende product eerst uitgebreid getest te worden. Hoevenaar toont een opstelling waar enige tientallen tabletten liggen. ,,Het gaat hier om een en het zelfde soort tablet”, verduidelijkt hij. ,,Van iedere tablet is de samenstelling net weer iets anders. Het punt is dat een verpakking met tabletten lang in een kast bewaard wordt en er zodoende veel tijd moet worden overbrugd. De substantie mag niet na verloop van tijd in poeder veranderen om maar iets te noemen. Dat sluiten we zo uit.” 

DIVERSITEIT

Schoonmaakmiddelen zijn bijna een studie op zich, vertelt Hoevenaar: ,,Als het gaat om glas dan mag het niet strepen, voor vloeren mag het niet schuimen, voor de keuken moet het goed kunnen ontvetten en voor de badkamer moet het middel met kalk kunnen afrekenen. Misschien vergeet ik er nog een paar, maar wij maken tabletten voor al die specifieke doeleinden.” 

AFZET

Veip Desinfectants levert producten aan de agrarische sector, de kleindiersector, aan onderzoeksinstellingen, de gezondheidszorg, de (para)medische sector, de cosmeticabranche, de levensmiddelenbranche en de drinkwatersector. Hoevenaar is terecht trots op zijn bedrijf. Nog trotser is hij op zijn vader: ,,Hij heeft dit toch maar opgezet in een uiterst moeilijke tijd”, besluit hij. 

VACATURES

Door de groeiende markt is Veip Disinfectants op zoek naar nieuwe werknemers. Belangstelling? Mail naar info@veipdisinfectants.com. Zoek ook eens op youtube naar ‘veip desinfectie’. Dan vind je filmpjes waar Reinout Hoevenaar uitgebreid over zijn bedrijf vertelt.

John Beringen
Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie