Afbeelding

Nieuws uit De Ezelsociëteit: Het wordt lente!

22 februari 2017 om 08:00 Column

Zeist - Om de week vindt u in De NIeuwsbode nieuws en nieuwtjes uit De Ezelsociëteit. Bezoek is welkom, dagelijks van 10:00 tot 16:00 uur (op zondag vanaf 11:00 uur) aan de Zwitsersekade in Zeist. De Ezelsociëteit vraagt géén entreegeld, maar een donatie is natuurlijk altijd héél sympathiek en zeer welkom! 

Dat was genieten voor ezel en mens, een heerlijke dag met voorjaarszon. Vrijwilligster Emmy deelt de noodzakelijke medicijnen uit aan de club bejaarde ezels. De ezel helemaal vooraan, met de glimlach, dat is Truus. Truus (15) had niet veel te lachen voordat zij bij ons kwam. We zagen een doodsbange, magere ezel die geen stap durfde te verzetten. In tegenstelling tot haar maatje, ruin Bertus (19). Dat lag aan hun vorige eigenaar, die had niks met merries. Truus is nu 1 jaar in de opvang en een ontspannen, vrolijke ezel geworden. Nu zijn Truus en Bertus klaar om naar een fijn pleegadres te vertrekken. Dat geeft weer ruimte voor 2 nieuwe, die we aanstaande zondag helaas moeten ophalen. Ezel Jelle (34) en muildier Mack (14), Jelle is de vader van Mack, moeder onbekend, in ieder geval een pony!
Jelle en Mack hebben 10 jaar liefdevol op een pleegadres in Friesland gewoond, waar ze nu weg moeten, wegens ernstige ziekte van de verzorgers. In 2007 werden Jelle en Mack, zwaar verwaarloosd, in beslag genomen door de Dierenbescherming en naar de Ezelsociëteit overgeschreven. Jelle had een enorme bult op zijn neus, veroorzaakt bleek in de Dierenkliniek, door een abces. En dat kwam weer omdat een van zijn kiezen door zijn verhemelte was gegroeid. Daarbij graatmager natuurlijk, want hij kon al lang niet goed meer eten met dat slechte gebit. Beide dieren hadden slofhoeven en Mack onhandelbaar, zoals hoort bij een muildier, die niet in mensenhanden is geweest! Muildieren zijn sowieso ingewikkeld in de omgang, je moet met ze onderhandelen, iedere dag. Muildieren hebben de kracht van het paard en de intelligentie van de ezel.
Jelle en Mack, vader en zoon, allebei klein, 105 cm schofthoogte,  wang aan wang gaan zij door het leven. Moeilijk voor de twee, weg uit hun vertrouwde omgeving. Moeilijk voor Jelle, die in mensenleeftijd 85 jaar en tandeloos is. Moeilijk voor de zieke pleegvaders, die afscheid moeten nemen. 
Wordt vervolgd.....
Hartelijke ezelsgroet
Vera van Koten

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie