Afbeelding
gemeente Zeist

Column van Koos Janssen, burgemeester van Zeist

21 sep, 05:54 Column

Inwoners en gemeente zetten zich in Zeist gezamenlijk en krachtig in voor een menswaardige opvang van vluchtelingen. Ongeveer driehonderd vluchtelingen uit Oekraïne, vijfhonderd evacués uit Afghanistan en tweehonderd asielzoekers uit diverse andere landen vinden hier tijdelijk onderdak. In het team opvang vluchtelingen bespreken we op maandag 12 september de stand van zaken. Huisvesting, onderwijs, medische zorg en werk komen aan de orde. Veel vrijwilligers in onze samenleving helpen mee in al het werk. Andere werkbesprekingen gaan over Utrechtse buitenplaatsen en het werk en de bemensing in het netwerk middelgrote gemeenten, M50.

In de wekelijkse B&W-vergadering leggen we de laatste hand aan de gemeentebegroting 2023. Het vooruitzicht is in deze onzekere tijd positief. Zo willen we verder bouwen aan een mooi en duurzaam Zeist. Binnenkort zijn de besprekingen en besluitvorming in de gemeenteraad. Rond het middaguur komt de Marokkaanse delegatie uit de vriendschapsstad Berkane aan. Het is een hartelijke begroeting. Een vierdaags programma over onder meer ondernemerschap, inclusie, onderwijs en wijkontwikkeling volgt. Zo willen we van elkaar horen en leren. 

Na een korte wandeling naar Slot Zeist is er een officieel welkom in de raadzaal. Leden van de gemeenteraden, medewerkers en colleges van B&W maken nader kennis met elkaar.

Woensdagochtend fiets ik naar De Wijngaard in Bosch en Duin. Mevrouw Verkade-Broek wordt honderd jaar. Het is een hartelijk felicitatiebezoek. Ondertussen begint het werkprogramma voor onze vrienden uit Berkane. Het is tot en met vrijdag uitdagend en intensief. We bezoeken diverse plekken zoals het Herman Jordan Lyceum en Christelijk College Zeist, Marokkaanse ondernemers en de buurtaanpak Vollenhove Vooruit. Het zijn leerzame ontmoetingen en gesprekken. Dat geldt ook voor de sport bij SV United in Utrecht, het Binnenbos in Kerckebosch en ’t Volle Hof in Vollenhove. 

Donderdagavond zijn we te gast bij de Marokkaanse Moskee in Zeist-West. Er is een rondleiding en een presentatie over het project tegen eenzaamheid bij oudere migrantenvrouwen, Aysma. De beide delegaties van leden van B&W en gemeenteraad ervaren tijdens de heerlijke maaltijden en goede gesprekken de actieve verbinding tussen de Marokkaanse gemeenschap en de Zeister samenleving.

Vrijdagmiddag zwaaien we onze vrienden uit Berkane uit. We hebben laten zien hoe we met elkaar samenleven in Zeist. Hoe iedereen erbij hoort, juist ook in deze kwetsbare tijd. Burgemeester Ibrahimi van Berkane en zijn delegatie geven aan dat dit werkbezoek wederzijds stimuleert om van elkaar te leren en elkaar te waarderen. Samen leveren we een kleine bijdrage aan vrede en vriendschap.

Koos Janssen

Voor reactie: jjlm.janssen@zeist.nl

advertentie
advertentie
Afbeelding
Rectificatie: geen OZB, wel grotere lastenstijging voor huurder 7 uur geleden
Afbeelding
Kustroute Zeist houdt veiling voor Oekraïne 11 uur geleden
Afbeelding
Ontmoeting en verbinding in Week tegen Eenzaamheid in Zeist 14 uur geleden
Afbeelding
Zeister Vrijwilligersprijzen: meld jouw organisatie aan! 17 uur geleden
Afbeelding
Hans en Jack Bel aan de start: het zit in de familie 18 uur geleden
Afbeelding
Koppers van FZO speelde ooit met Daley Blind 21 uur geleden
Afbeelding
Jaap Bijl uit Zeist in Lego Masters op RTL4 gisteren