Afbeelding
Ellen Teunissen

Dohmen draaft door: Te gekke actie

21 sep, 07:45 Column

Zeist krijgt binnenkort een eigen Monopoly-spel. We hadden al een eigen soap, ‘The never ending story of the Slotlaan’ en de Netflix-waardige intrige ‘Game of Forests, trees or champions’. En nu krijgen we ook nog een eigen versie van het wereldwijd bekende bordspel Monopoly. Bijna kwartet!

Voor wie Monopoly niet kent: de bedoeling van het spel is alleenheerser op de markt te worden door onverstoorbaar straten, huizen en hotels te kopen. Vervolgens trek je argeloze medespelers het vel over de oren door ze, elke keer wanneer ze bij toeval op jouw straatje terecht komen, af te persen en dat dan huur te noemen. Het kan zijn dat u dit verdacht bekend voorkomt, maar wees gerust, het gaat om een spelletje.

Monopoly-Zeist is een limited edition. Om mensen in de moet-ik-hebben-modus te krijgen maken ze er niet oneindig veel van, schaarste maakt immers gewenst. Het spel kan bij elkaar gespaard worden door klanten van Jumbo Zeist. Een te gekke actie, volgens henzelf. De timing is in elk geval te gek. Terwijl Mister Monopoly (een pop die lijkt op Vader Abraham met alleen een snor) gaandeweg de te begeren straten bekendmaakt (Bergweg, Churchill-laan, Oude Arnhemseweg, over de inpassing van de Slotlaan wordt nog gedebatteerd), zat Mister Jumbo himself een paar dagen vast op verdenking van witwassen. En dan hebben we het niet over het buitensporig gebruik van het huismerk wasmiddel (schoon vanaf 30 graden en inderdaad niet duur), maar over het bovengronds brengen van zwart geld uit de onderwereld. Dat geld ziet het daglicht in de vorm van snelle motoren, de autohandel, wat pandjes en wat vliegtuigjes. Of de auto van Max ook uit die verticale wasstraat komt heb ik nergens kunnen vinden, dus die krijgt voorlopig het voordeel van de twijfel.

Wat doet het bedrijf Jumbo? Het lijkt zo’n sympathiek merk, met de leukste boodschappen (al 100 jaar hun doel) voor gewone mensen, op tv aangeprezen door een leuk gezin waarin Frank Lammers, ook bekend als crimineel Ferry Bouman uit de serie Undercover, de ietwat onhandige huisvader speelt. Voorlopig heeft Jumbo BV de luiken dichtgegooid en benadrukt dat de hele affaire om de persoon Frits van Eerd gaat, niet om het bedrijf. Elke zichzelf respecterende familie heeft tenslotte een zwart schaap.

Jumbo Zeist kan er natuurlijk niet zoveel mee. Maar de timing blijft te gek. We zien door de crises het bos niet meer. De herfst is begonnen en onze leiders organiseren met spoed een Top-overleg over de almaar stijgende energieprijzen zónder chef Energie Jetten en supermarktmanager Rutte. Die laatste moet helaas extra bewaakt worden omdat de onderwereld – daar heb je ze weer – het net iets te vaak over hem heeft. Maar als alles in elkaar lijkt te storten, biedt Jumbo Zeist troost. Als u ondanks de gierende inflatie genoeg geld overhoudt om boodschappen te doen, kunt u heel strategisch Monopoly-Zeist bij elkaar sparen. Met het spel onder de arm gaat u de komende maanden – vooral op dagen wanneer het koud is – uw buren en vrienden verrassen. De kachel thuis kan uit. U waant zich eventjes eigenaar van Zeist, probeert kansen te benutten en uit de gevangenis te blijven. De crisis lijkt ver weg. Ik vind het een te gekke actie.

Carol Dohmen

advertentie
advertentie
Afbeelding
Rectificatie: geen OZB, wel grotere lastenstijging voor huurder 6 uur geleden
Afbeelding
Kustroute Zeist houdt veiling voor Oekraïne 11 uur geleden
Afbeelding
Ontmoeting en verbinding in Week tegen Eenzaamheid in Zeist 13 uur geleden
Afbeelding
Zeister Vrijwilligersprijzen: meld jouw organisatie aan! 16 uur geleden
Afbeelding
Hans en Jack Bel aan de start: het zit in de familie 17 uur geleden
Afbeelding
Koppers van FZO speelde ooit met Daley Blind 20 uur geleden
Afbeelding
Jaap Bijl uit Zeist in Lego Masters op RTL4 gisteren