Spelen in de buurttuin.
Spelen in de buurttuin. Melika de Bekker
Duurzaam denken - duurzaam doen

Groene oase aan de Scheeperslaan

23 november 2022 om 03:18 Column

ZEIST Samen met een enthousiaste groep buurtbewoners heeft Melika de Bekker het afgelopen jaar een buurttuin opgezet bij de Scheeperslaan in het centrum van Zeist. De tuin maakt de wijk groener en brengt de buurt samen. Ingeborg Barendse van Samen Duurzaam Zeist sprak met Melika over de rol van de tuin in de buurt.

Na ruim veertig jaar werken in het onderwijs  is Melika de Bekker inmiddels zes jaar met pensioen. Hierdoor kreeg zij meer tijd om naar haar omgeving te kijken. Het viel haar op dat in de buurt van haar huis een aantal plantsoenen lagen die minimaal onderhouden werden en niet veel toevoegden aan de wijk. 

BUURTTUIN Met een team van enthousiaste buurtbewoners heeft ze een plan opgezet om één van deze plantsoenen om te bouwen tot een buurttuin. 

HANDTEKENINGEN Ze verzamelden handtekeningen in de wijk en zijn met het plan naar de gemeente gestapt. Het plantsoen staat nu vol met een mix van vruchtdragende planten en bloemen. Afgelopen zomer is er voor het eerst geoogst. Er staan onder andere pompoen- en aardbeienplantjes, bessenstruiken, en appel-, peer- en pruimbomen. Melika en haar team hebben bij-vriendelijk bloemenzaad ingezaaid en bloembollen geplant. Er worden voornamelijk inheemse planten gepland, omdat deze beter zijn voor de planten en beestjes om het plantsoen heen.

TRAPVELDJE Het was bovendien belangrijk dat de kinderen uit de buurt een nieuwe plek kregen om te spelen. Waar voorheen een trapveldje voor hen was, staat nu een grote flat en sindsdien misten ze een speelplek. Melika en haar team zijn nu druk bezig met het uitzoeken van twee speeltoestellen voor in de buurttuin. Ook zijn er activiteiten voor de kinderen uit de wijk georganiseerd, zoals vogelhuisjes schilderen en bloembollen poten. De kinderen kunnen zo op een leuke en leerzame manier bijdragen aan het onderhouden van de buurttuin.

INSPIRATIE De nieuwe buurttuin zorgt voor verbinding in de buurt. Er zijn meer buurttuinen zoals die aan de Scheeperslaan. Bijvoorbeeld in Griffensteyn en Couwenhoven. Ga eens langs en laat je inspireren door de buurttuinen van Zeist.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie