Afbeelding
gemeente Zeist

Column Koos Janssen: Ballerina worden in pensioentijd...

11 oktober 2023 om 06:37 Column

Maandag 2 oktober overleg ik met communicatieadviseur Sjoukje Stuurman over schoolbezoeken, de veiligheidsmarkt en Coming Out Day op 11 oktober. Ook neem ik deel aan een inspiratiesessie communicatie. In het team communicatie zijn diverse personele wisselingen. We maken kennis met elkaar, delen bronnen van inspiratie in ons communicatieve werk en verzamelen ideeën voor Zeist. Daarna ga ik een coronaprik halen. Op deze wijze ben ik weer beter beschermd tegen ernstig ziek worden. Aan het eind van de middag heb ik, samen met wethouder Laura Hoogstraten, een digitale werkontmoeting met de Marokkaanse gemeente Berkane. We stemmen een activiteitenprogramma af. Hiermee willen we ons inzetten voor perspectief voor de jeugd, vrouwenemancipatie en een gezonde leefomgeving.

Dinsdagochtend neem ik bij uitzondering maar beperkt deel aan de collegevergadering. Mijn aandacht gaat uit naar de leerlingen van de B-klas van De Meerklank, voortgezet speciaal onderwijs. Een groep van zo’n twintig leerlingen bezoekt de raadzaal. Ontmoeting en gesprek zijn levendig; zij hebben zich goed voorbereid. Ook breng ik een bezoek aan het echtpaar Hooijschuur dat zestig jaar getrouwd is. 

Rond het middaguur is er een kennismaking tussen B en W en nieuwe medewerkers. ’s Middags bereid ik de raadsvergadering voor. Daarin nemen we ’s avonds afscheid van Tjarda Struik (VVD), die binnenkort burgemeester wordt in Leiderdorp. Welkom geldt voor de nieuwe raadsleden Timo Bakrin (VVD) en Ans Peereboom (GroenLinks) en het buitengewoon raadslid Berend van den Bosch (VVD). Brede steun is er vanuit de raad voor het Integraal Veiligheidsplan 2024-202

CWoensdag open ik als start van de Kinderboekenweek de nieuwe (informatie)bibliotheek van de Kerckeboschschool. Ook lees ik de kinderen voor uit het boek Pluk van de Petteflet. De kinderen geven mij een zelfgemaakt boek cadeau vol suggesties voor de pensioentijd. Zelfs ballerina worden, is een van de tientallen ideeën. Creativiteit kent geen grenzen. 

’s Middags praat ik met medewerkers over radicalisering en ondermijning. Soms is het zoeken naar de precieze rollen van politie, openbaar ministerie en gemeente.

Donderdag woon ik het najaarscongres bij van het Nederlands Genootschap van Burgemeesters. Het congresthema is de Grondwet. Dit jaar bestaat onze Grondwet 175 jaar. Het is de belangrijkste wet van ons land. Hoogleraar Wim Voermans vertelt er over op inspirerende wijze. Daarna volgen vragen, discussies en invalshoeken. 

’s Avonds is er een informatieve bijeenkomst over een tweetal rekenkamerrapporten; de onderwerpen zijn de ondersteuning van de gemeenteraad en schulddienstverlening.

Vrijdag neem ik deel aan de ledenvergadering van het netwerk middelgrote gemeenten, M50. Maatschappelijke opgaven en gemeentefinanciën komen aan de orde. 

Op zaterdag maak ik op het Emmaplein de start mee van de Week van de Veiligheid. Zie ook Zeist.nl/veiligheidsweek. Met veel activiteiten komt veiligheid in zicht.


Koos Janssen
Voor reactie: jjlm.janssen@zeist.nl

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie