Afbeelding
gemeente Zeist

Column Koos Janssen: Werken aan goed leven voor iedereen

18 oktober 2023 om 05:43 Column

Maandag is er heidag van B en W. We verblijven vlakbij Zeist in een natuurlijke omgeving. Er is rust en ruimte om te reflecteren op ons werk en onze samenwerking. We zijn in deze raadsperiode op weg naar halverwege, midden 2024. We kijken terug en vooruit. Ook mijn vertrek en de komst van een nieuwe burgemeester maken daar onderdeel van uit. 

In persoonlijke reflecties gaan we na op welke wijze we elkaar kunnen versterken. Diverse inhoudelijke onderwerpen diepen we uit. Voorbeelden zijn democratie, financiële stabiliteit en duurzaamheid. Ook cultuur, zorg, sport en personeel en organisatie komen aan de orde. Na afloop stellen we, vanwege de heftige gebeurtenissen in Israël en de Palestijnse gebieden, een verklaring op (zie www.zeist.nl). ’s Avonds ben ik met Rotaryclub Zeist te gast bij Mel en Francien Boas. Op de Willem Arntsz Hoeve is de fotostudio van Mel. Het is een fijne ontmoeting.
Dinsdag spreken we in het college van B en W over de vluchtelingenopvang in Zeist, de uitbreidingsplannen van de KNVB en de voorbereidingen van de verkiezingen op woensdag 22 november. Ook ruimtelijke plannen aan de Joost van den Vondellaan, Vollenhove, de Willem Arntsz Hoeve, Nooitgedacht en Eikenstein komen ter sprake. Vooruitgang wordt geboekt.

’s Middags spreek ik met medewerkers over horecavestigingen; voorwaarden, veiligheid en vergunningen. Het zijn altijd lastige dilemma’s. Ook heb ik een werkoverleg over diverse maatschappelijke kwesties; zoals een drugsvondst in een woning, personen met onbegrepen gedrag en het slavernijverleden van Zeist.

 ’s Avonds neemt het voltallige college van B en W deel aan een levendige en informatieve Ronde Tafel in de gemeenteraad over de begroting 2024. Gemeentefinanciën, de kosten van WMO en jeugdzorg, sport en cultuur en duurzaamheid passeren de revue. In feite komen alle aspecten van het leven in Zeist aan de orde. Gemeentewerk is mensenwerk.
Woensdag staat in het teken van de lokale democratie. Met een team van professionele medewerkers buigen we ons hierover. Bij democratie in Zeist gaat het over samenspel tussen inwoners en gemeente. Werken aan een goed leven voor iedereen, in vrijheid en verbondenheid met elkaar. Burgerparticipatie, burgerberaad en andere vormen van samenspel bespreken we. We vinden het belangrijk dat in Zeist de goede stappen die tot nu gezet zijn, voortgang vinden. Het is steeds weer zoeken naar nieuwe vormen van burgerkracht.


Donderdag spreek ik met collega-burgemeesters, politie en het openbaar ministerie. Thema’s zijn politiecapaciteit, zorg en veiligheid, digitale veiligheid en maatschappelijke onrust. De komende tijd stemmen we de werkzaamheden rondom de jaarwisseling met elkaar af.


Vrijdag verzorg ik een inspiratiesessie over democratie voor medewerkers. Inwoners en gemeenteraad zijn de hoofdrolspelers in de lokale democratie.

’s Avonds bezoek ik met Karin en Frederique Koning de Hindoetempel aan de Laan van Vollenhove. We spreken met het bestuur en vrijwilligers. Ook wonen we de eredienst bij. Een gezamenlijke maaltijd sluit de indrukwekkende avond af.

Koos Janssen
Voor reactie: jjlm.janssen@zeist.nl

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie