Afbeelding
Ellen Teunissen

Dohmen draaft door: Donker

24 oktober 2023 om 06:40 Column Dohmen draaft door

Komend weekend is het de Nacht van de Nacht. Die ene keer in het jaar dat de nacht van zichzelf mag zijn en niet wordt opgeslokt door onnodige verlichting van gebouwen, wegen en schreeuwende reclamezuilen. De afgelopen honderd jaar is het 125 keer lichter geworden in Nederland. Dat is nergens goed voor: het vreet energie en het dag- en nachtritme van mens en dier wordt erdoor verstoord. En het is cynisch, de tijden waren niet eerder zo duister. 

Alleen als je het leven vanuit het perspectief van de KNVB bekijkt, gloort er licht aan de horizon. Kunstlicht wel te verstaan. Het heeft er alle schijn van dat B en W zijn gezwicht voor de dreigementen van de ballenbond: ‘Als we niet mogen uitbreiden, gaan we weg’.

Het vertrek van de KNVB had de ultieme mogelijkheid geboden om de woningnood in Zeist in één keer op te lossen. We zijn momenteel lekker bezig met wat huizen hier en appartementen daar. Trek die goede vibe door en ontwikkel een mooie, duurzame wijk op de vrijkomende middenstip aan de Woudenbergseweg. Dan waren we als eerste gemeente in Nederland voor járen gesteld geweest.

POLDEREN

Maar nee hoor, Zeist is gaan polderen. De KNVB moet voor de bühne inbinden en krijgt niet de felbegeerde drie, maar twee onnodige velden. Voor het enige echte probleem in dat deel van het bos, parkeren, wordt geen ruimte gecreëerd. Daar wordt namelijk al op heel veel plekken over gepraat. Gepráát! Kent u één probleem, buiten de relationele sfeer, dat ooit is opgelost met praten? Ik word nog eens fan van Caroline van der Plas, die tijdens het eerste verkiezingsdebat de omzichtige, wollige uitspraken van drie collega’s bondig samenvatte als ‘gelul’.

Waarschijnlijk denken ze op het gemeentehuis dat al die mountainbikers, wandelaars, hardlopers, paddenstoelenbewonderaars, kastanjerapers, wolvenspotters en theaterbezoekers hun auto voortaan in een parkeergarage in Zeist-dorp zetten in plaats van ter plekke in de berm knallen. Dat eerste schijnt goedkoop te worden (dat is wel een lichtpuntje).

De gemeente is van mening dat de compensatie van Heuvelrugsneuvelnatuur prima gerealiseerd kan worden in Odijk. Het niet bestaande bos aldaar sluit uitstekend aan bij de natuur van de Heuvelrug. Wie bedenkt dat toch allemaal?

Als enige eis wordt gesteld dat de bewoners van Zeist ook van die velden mogen profiteren, wanneer ze niet gebruikt worden. Dat zal best vaak zijn, want de bestaande velden worden al zelden gebruikt. Wel verlicht, liefst ’s nachts. Dat schijnt te zijn om het gras te laten groeien. Je weet niet meer of je moet lachen of huilen. Ik ben benieuwd wat we daar dan als inwoner gaan doen, op die twee nieuwe velden. Eén keer per jaar met zijn allen op onze rug liggen om in de Nacht van de Nacht naar de sterren te kijken? Verder zie ik het duister in.

Carol Dohmen

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie