Jan B. Bouwstra
Jan B. Bouwstra

Een fabel: Een goed gesprek

16 februari 2024 om 09:00 Dieren Fabels van Jan B. Bouwstra

De secretarisvogel had behoefte aan een goed gesprek en nodigde de mier uit en de krekel, waarbij zij schreef: Ik reikhals naar jullie visie betreffende het een en ander tijdens mijn high-tea. De volgende dag was het zover. 

Het was tot in de puntjes geregeld allemaal, en bij de thee werden maiskoeken en cacaotruffels geserveerd op een schaaltje. Maar toen de secretarisvogel tussen de gasten rondliep en beleefd informeerde hoe de verzorging was, zei de krekel dat de maiskoeken wat droog waren en de cacaotruffels wat nat. De mier vond het juist andersom, en daar lieten ze het bij.

Na afloop van de high-tea vroeg de secretarisvogel enigszins onzeker of zij wel een goed gesprek hadden gehad. De mier zei: ‘In het begin niet.’ De krekel zei: ‘Daarna verloor ik de draad.’ De secretarisvogel knikte bedrukt, at een slakje op die niet op de lijst van genodigden stond en had stof genoeg om over na te denken. 

De volgende dag zetten ze het gesprek voort bij kamillethee met honingstengels. De mier opperde bij een eerste rondgang van de secretarisvogel dat op honingstengels meer honing hoorde en de secretarisvogel knikte bevestigd: ‘Dat zei de uil warempel ook.’ En zij voegde eraan toe: ‘Onlangs.’ De mier en de krekel vonden na afloop dat de honingstengels als gespreksstof te snel op waren maar ze hadden verder geen principiële bezwaren. De secretarisvogel klapte verrukt in haar handen en al haar veren glommen.

De volgende dag had de secretarisvogel gerstewijn en hartige beukenhapjes klaargezet want zij wilde tot verdieping komen van het gesprek. De krekel en de mier schonken zelf wel in zodat de secretarisvogel zich kon verdiepen. Dat ging verrassend vlot.

‘Waanzinnig briljante man, die uil,’ zei de secretarisvogel tegen de hemel boven haar, terwijl de mier een boer liet en de krekel van zijn halm afviel en er niet meer opkwam. ‘Waanzinnig interessant in zijn uitlatingen.’

De krekel lag op zijn rug te schateren om niets en riep: ‘In al zijn bewoordingen.’ Daarna vlogen ze de secretarisvogel om de hals en zongen nog uren. Zij kreeg het er warm van en kleurde helemaal. Waartoe een goed gesprek al niet kan leiden.


Jan B. Bouwstra schrijft elke week een fabel voor de website van De Nieuwsbode, die iets te maken heeft met onderwerpen die op dit moment actueel zijn.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie