Afbeelding
(c)

Dierverzorger Zeist: ‘Ik hoop dat herten mogen blijven’

30 januari 2023 om 22:39 Dieren Tips van de redactie

ZEIST ,,Ik hoop dat de herten mogen blijven.’’ Dat zegt dierverzorger René Janssen. Hij is terreinbeheerder van Kinderboerderij De Brink én verantwoordelijk voor de verzorging van de manenschapen bij ‘t Jagershuys en de herten in het park op de hoek van de Woudenbergseweg en de Prins Bernhardlaan.

Herten en manenschapen staan namelijk niet op de huis- en hobbydierenlijst. Alleen de zoogdieren die op deze lijst staan mogen vanaf 1 januari 2024 nog gehouden worden.

Manenschapen in Zeister bos sterven uit

Wat de manenschapen betreft hanteert de gemeente Zeist een uitsterfbeleid. Als de laatste vijf dieren dood zijn, moet voor dat parkje een andere functie worden gezocht. ,,Tot die tijd zorgen we dat deze dieren het naar hun zin hebben’’, meldt Janssen. Fokken met manenschapen bleek te lastig; er zijn geen particulieren die deze dieren houden en dierentuinen doen geen zaken met een gemeente.

NIET MEER FOKKEN 

De kudde herten bestaat uit 24 dieren. Hier zie je geen jonge hertjes meer tussen het hoge gras; de bok is er uit. ,,Vroeger mochten jonge herten naar het buitenland. Dat mag niet meer. Als er een overschot is, zou dat naar de slager moeten. Daarom zijn we gestopt met fokken. Als het nodig is, kopen we jonge dieren aan. Die halen we bij de slager weg’’, vertelt de dierverzorger en benadrukt: ,,Het is een prachtig park. Ik zie daar geen ongelukkige dieren.’’

HONDERD JAAR 

,,De jongste herten zijn drie jaar, een hert wordt gemiddeld twintig jaar oud. Het honderdjarig bestaan van het hertenkamp in 2035 zullen we dus wel halen, ook als er definitief een einde komt aan het houden van herten.’’ Janssen kan zich voorstellen dat het terrein dan gebruikt kan worden voor dieren die wel op de positieflijst staan. ,,Een bijzonder geitenras, bijvoorbeeld. Dat is ook leuk om naar te kijken.’’

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie