Jan B. Bouwstra
Jan B. Bouwstra

Een fabel: In de politiek

17 november 2023 om 08:43 Dieren Fabels van Jan B. Bouwstra

De ekster wilde graag leider worden van de Partij voor de Vogels, maar niet iedereen was het ermee eens. Dat leidde tot heftige discussies.

‘Precies’, zei de notarisvogel, de ekster weet veel maar communiceert niet.’

‘Je bedoelt eigenlijk,’ zei de zwaluw ‘dat hij wel op onze lijn zit, maar dat het er niet uitkomt.’

‘Dat schiet niet op,’ zei de slak en iedereen keek hem aan waarop hij van zich afbeet: ‘Heb ik iets van jullie aan?’

Ze waren het erover eens dat de ekster verbaal ongenuanceerd overkwam. En dat was een probleem wanneer hij de leider wilde worden van de Partij voor de Vogels. 

Een cursus dan maar. De notarisvogel wist toevallig dat de papegaai een geweldig politiek redenaar was en ze planden een consult bij hem in. Helaas bleek de cursus “Speechen voor politieke kopstukken” al helemaal volgeboekt. Maar het seminar “tips voor beginners in het debat” leek geschikt.

De ekster krijste wat af op die eerste cursusdag, zeker voor een beginner, en de papegaai was erg tevreden. Ook het ellenbogenwerk en het gebrek aan geheugen bij de ekster waren dik in orde. Tijdens de evaluatie herhaalde de papegaai nog maar eens dat de ekster beslist voldoende ongenuanceerd was voor een carrière in de politiek. Maar zijn zwakke plek was het intrappen van open deuren, dat kon beter. 

‘Is zo essentieel, dat kan ik niet vaak genoeg herhalen,’ zei de papegaai die zelf een graag geziene spreker was, juist vanwege zijn opendeuren.

De cursus was niet goedkoop, maar stond stijf van de tips, en de ekster leek hiermee klaargestoomd voor het grote politieke werk. 

Zijn verleden moest nog wel worden nageplozen. Hij bleek regelmatig een ringetje achterover te drukken, of een nestje eieren, en kwam daar steeds goed mee weg. De notarisvogel concludeerde dat er dus ook maatschappelijk een prima basis was voor een carrière als politiek leider. 

De ekster was de gedroomde kandidaat, met in zijn hart geen grammetje ballast, en in zijn hoofd alleen maar leegte, als lokkend vergezicht.

Niets meer aan doen.


Jan B. Bouwstra schrijft elke week een fabel voor de website van De Nieuwsbode, die iets te maken heeft met onderwerpen die op dit moment actueel zijn.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie