EBN werkt in opdracht van Nederland aan een toekomstbestendige energievoorziening en de energietransitie.
EBN werkt in opdracht van Nederland aan een toekomstbestendige energievoorziening en de energietransitie.

Boren naar aardwarmte: proef op terrein achter Brugakker

27 maart 2024 om 07:24 Duurzaamheid

ZEIST Energie Beheer Nederland (EBN) gaat misschien een proefboring doen op een terrein achter Brugakker, om te onderzoeken of het mogelijk is in de provincie diep onder de grond aardwarmte te winnen. Die warmte kan gebruikt worden voor een warmtenet, een manier van verwarmen die geschikt lijkt voor de flats in Vollenhove en de hoogbouw in Zeist-West. 

EBN heeft twee stukken grond gehuurd op het gebied van de gemeente De Bilt, die eigendom zijn van de provincie en de gemeente Zeist. Het stuk grond van Zeist ligt tussen volkstuincomplex Grifthoek en de Fruitschuur, in de bocht van de Weteringlaan. Daar moet de toegangsweg komen tot de  boorlocatie, die van de provincie is. De terreinen zijn geen beschermd natuurgebied en er wordt geen drinkwater gewonnen. Het huurcontract loopt tot 1 april 2026. Als er geboord wordt, moet dat voor die tijd gebeurd zijn. De gemeente De Bilt moet vergunning voor de aanleg verlenen.

DAG EN NACHT BOREN

De komende tijd gaat EBN verder onderzoeken of het zinvol is om hier te gaan proefboren, en het bedrijf gaat omwonenden informatie geven. Een proefboring duurt ongeveer een half jaar. Een gebied van 1 tot 2 hectare groot wordt geasfalteerd, en er komt een boortoren te staan van ongeveer 45 meter hoog. Het klaarmaken van het terrein voor de boringen duurt acht tot tien weken, het aanvoeren van de boortoren (via de Weteringlaan) kost een week tijd. EBN gaat daarna boren tot een diepte van 2,5 kilometer. Dat boren gaat dag en nacht door en het duurt ongeveer tien weken. Het is niet geluidloos; maar op 300 meter afstand mag het niet harder klinken dan ,,een zacht gesprek tussen twee personen’’, schrijft EBN. 

Na afloop worden de boorgaten afgedicht, en wordt het terrein teruggebracht in z’n oorspronkelijke staat. Als de proef een succes is, kan er gezocht worden naar definitieve plekken om de warmte te winnen. Het is niet de bedoeling dat deze proeflocatie daarvoor gebruikt wordt.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie