Cor Doelwijt en Aart Meijer vragen Zeistenaren om de Wereldwinkel te steunen.
Cor Doelwijt en Aart Meijer vragen Zeistenaren om de Wereldwinkel te steunen. M. de Jager

Tien jaar Fairtrade Gemeente Zeist

17 mei 2022 om 16:30 Duurzaamheid

ZEIST Om een Fairtrade Gemeente te worden moet je aan zes criteria voldoen. Die variëren van een geëngageerd gemeentebestuur, via winkels, horeca, scholen, bedrijven en organisaties, tot communicatie en media, een trekkersgroep en lokale duurzame voeding. Om deze titel te mogen blijven dragen vindt er om de twee jaar een controle op al deze punten plaats.

Adriënne Nijssen

,,We zijn er dus trots op dat we dit jaar het tienjarig bestaan van de Gemeente Zeist als Fairtrade Gemeente vieren,” zegt Cor Doelwijt, voorzitter van de Fairtrade Werkgroep gemeente Zeist. Hij is al vanaf het begin bij deze werkgroep betrokken en is nu voorzitter. ,,Ik probeer er nog voortdurend vrijwilligers bij te krijgen,” zegt hij. ,,Want het is heel belangrijk dat Zeist een Fairtrade Gemeente blijft en dat daar een werkgroep met genoeg leden voor is. Wij hebben daardoor de mogelijkheid de wereld zo te gaan indelen dat er geen armoede meer is, dat kinderarbeid niet meer bestaat en dat de wereld duurzamer wordt. Dat de mensen een eerlijk inkomen en daardoor een beter bestaan krijgen. We werken voor de viering van dit jubileum samen met de Wereldwinkel en dat is heel fijn.”

FAIRTRADE MARKT

Zaterdag 21 mei verandert het plein voor het gemeentehuis aan het Rond in een markt waar Fairtrade producten te koop zijn, waar informatie verkrijgbaar is van bedrijven die duurzaamheid hoog in het vaandel hebben staan en waar je je ecologische voetafdruk kunt laten meten. ,,Mensen nemen een test af als je dat wilt en dan krijg je te horen hoe jij op dit moment omgaat met duurzaamheid,” vertelt Aart Meijer, voorzitter van de Wereldwinkel. ,,Ook zijn er voor de kinderen verschillende activiteiten. Zo is er een kraam met kleurplaten en kunnen kinderen zich laten schminken.”

MUZIEK

De werkgroep is nog bezig om voor een gepaste muzikale omlijsting te zorgen. Ze zijn van plan een djembé-groep uit te nodigen en wellicht een dansgroep. ,,En als het goed is zal onze burgemeester Koos Janssen de Fairtrade-vlag hijsen. Daarvoor houdt hij een korte toespraak. Hij is ambassadeur van onze werkgroep,” vertelt Cor.

Steun de Wereldwinkel

Aart is nu bijna twee jaar voorzitter van de Wereldwinkel. ,,Er stond een vacature voor deze functie in de vacaturebank. Ik zocht vrijwilligerswerk en ik kom uit de winkelbranche. Dat leek me dus heel geschikt voor beide partijen. Met de kennis en ervaring die ik heb, kan ik uit de voeten. Ik probeer ook de vrijwilligers te motiveren,” vertelt hij. ,,En ik zou Zeistenaren willen vragen om de Wereldwinkel te steunen. We hebben een moeilijke tijd achter de rug, maar dat geldt nog veel meer voor de mensen die onze producten maken.”

Zeist is een belangrijke gemeente, die duurzaamheid hoog in het vaandel heeft. ,,Wij zijn blij dat we zijn ingedeeld in pijler twee van de gemeente, dat wil zeggen bij de circulaire economie. Nu horen we er echt bij en worden gesteund door de gemeenten. Er zijn vier pijlers waarmee Zeist kan laten zien wat ze als gemeente hebben gedaan om Fairtrade Gemeente te kunnen blijven en dat doen wij als werkgroep,” vertelt Cor.

Beide heren zouden het fantastisch vinden als zoveel mogelijk Zeistenaren het jubileum op 21 mei mee komen vieren.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie