Bij de Buurderij kun je elke week uiterlijk dinsdag online producten bestellen bij lokale 'Boeren' oftewel producenten.
Bij de Buurderij kun je elke week uiterlijk dinsdag online producten bestellen bij lokale 'Boeren' oftewel producenten. Linde de Vries

Buurderij viert halfjaarlijks bestaan met Open Avond

24 juni 2022 om 15:48 Duurzaamheid

DEN DOLDER Het is alweer bijna een half jaar geleden dat Buurderij de Bloementuin haar deuren opende op het terrein van de Willem Arntszhoeve. Inmiddels heeft dit korte-keteninitiatief meer dan driehonderd inschrijvingen en kunnen de ‘Buren’ oftwel klanten wekelijks hun lokale producten ophalen. Donderdag 30 juni is er van 17.00 tot 19.00 uur een Open Avond op de Distelvlinder 6 in Den Dolder. Alle buurtbewoners zijn van harte welkom.
 

Bij de Buurderij kun je elke week uiterlijk dinsdag online producten bestellen bij lokale ‘Boeren’ oftewel producenten. Deze producten staan op donderdag tussen 17.00 en 19.00 uur voor je klaar op de Distelvlinder. Linde de Vries, initiatiefnemer van de Buurderij in Den Dolder verwelkomt je elke week samen met haar vrijwilligers. Bestellen kan via de website van Boeren en Buren.
Linde is inmiddels een halfjaar aan de slag met de Buurderij, tijd om dit te vieren vindt ze: ,,Voor mij voelt het al veel langer, al met al ben ik met de voorbereidingen al een jaar bezig met de Buurderij. Dit is echt een behoorlijk uit de hand gelopen hobby. Ik ben bij alle Boeren langs geweest. De meesten heb ik op de fiets kunnen bezoeken. Voor de Boeren is het even een omslag in de manier van werken, zij komen zelf de producten brengen. Daar staat tegenover dat ze zelf de prijs mogen bepalen hier een eerlijk aandeel van ontvangen, namelijk 80 procent.”
 

Uitdaging was om ook groente in het aanbod te krijgen

De grootste uitdaging was om ook groente in het aanbod te krijgen. ,,In januari was dat zeker niet het meest ideale moment. Wat we ons moeten realiseren is dat hier een hele voorbereiding aan voorafgaat in het zaaiplan. Ik ben heel blij en ook stiekem best een beetje trots dat inmiddels meerdere groenteboeren uit de omgeving leveren aan de Buurderij.” De grootste uitdaging nu is om nog een stukje verder te groeien en wekelijks een redelijk stabiel aantal bestellingen te krijgen. ,,Zo weten de Boeren ook waar ze aan toe zijn. Nu hebben we meestal rond de 25 bestellingen per week, maar in vakanties hangt het soms opeens rond de vijftien.”

Op de Open Avond zijn ook enkele nieuwe Boeren aanwezig om zichzelf voor te stellen. Veel van de Boeren hebben proevertjes bij zich, zodat je alvast kennis kunt maken met hun product. De Boeren vertellen je ook graag meer over hun werkwijze. Je kunt je bestelling komen ophalen, maar ook zonder bestelling ben je op de Open Avond van harte welkom.
 

BOEREN EN BUREN

De Buurderij is als lokale onderneming aangesloten bij Boeren en Buren. Dat is een netwerk van lokale ondernemers. Oorspronkelijk komt dit innovatieve concept overgewaaid uit Frankrijk, waar men in 2011 begon te timmeren aan de weg onder de opvallende naam ‘La Ruche qui dit Oui!’. De eerste ‘Ruche’ (bijenkorf) opende er haar deuren in Toulouse. In 2016 opende de eerste Buurderij in Nederland haar deuren. Momenteel telt het hele netwerk in Europa meer dan 1500 Buurderijen.

Alle informatie over Buurderij de Bloementuin is te vinden op de socials (Instagram, Facebook en LinkedIn). Meer informatie over het concept van de Buurderij en bestellen kan via de website (https://boerenenburen.nl/nl/assemblies/13687)

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie