Albert Vliegenthart van de Vlinderstichting.
Albert Vliegenthart van de Vlinderstichting. Eigen foto

Duurzaam Café: bodemleven

14 september 2022 om 05:18 Duurzaamheid

ZEIST Albert Vliegenthart is ervaren ecoloog en projectmanager bij de Vlinderstichting. Hier werkt hij aan projecten over bodemkwaliteit en bodemleven. Zijn belangrijkste project van dit moment,‘Onder het Maaiveld’, gaat over het leven en de interacties die onder grasvelden plaatsvinden. 

Op 21 september verzorgt Albert Vliegenthart de introductie van het Duurzaam Café. Naar aanleiding van het Duurzaam Café over bodemkwaliteit sprak Albert met Ingeborg Barendse van SamenDuurzaam Zeist. 

,,Bij een goede kwaliteit van de leefomgeving denken mensen vaak aan lucht- en waterkwaliteit’’, legt Albert uit. ‘’Maar bodemkwaliteit wordt vaak vergeten. Terwijl de bodem bijna overal in Nederland een lage kwaliteit heeft door verrijking met meststoffen en verzuring.’’ In zijn huidige project ‘Onder het Maaiveld’ wordt de kwaliteit van de bodem onder grasvelden bekeken. Vervolgens wordt er een advies gegeven hoe de kwaliteit verbeterd kan worden. 

Het doel van ‘Onder het Maaiveld’ is dan ook langdurige verbetering van de bodemkwaliteit en verandering in de dagelijkse omgang met onze bodem. Een gezonde bodem met actief bodemleven is een essentiële basis voor een gezonde natuur.

,,Biodiversiteit en de bodem zijn een complex systeem, maar kleine veranderingen kunnen al veel voordelen opleveren. Zo kan een tuin met veel groen en afwisseling de natuur goed ondersteunen. Belangrijk is dan om inheemse soorten te planten. Wij proberen altijd te kijken naar het hele plaatje,zodat dieren en insecten alles wat ze nodig hebben dichtbij elkaar kunnen vinden. Zo blijft je tuin een fijne plek voor jou, maar help je ook de natuur een handje verder.” 

Hiermee licht Albert eentipje van de sluier op over waar hij het tijdens het Duurzaam Café over zal hebben. Hij zal het die avond vooral hebben over wat er allemaal gebeurt onder onze voeten en hoe Zeistenaren zelf kunnen bijdragen aan een goede bodemkwaliteit en een rijk bodemleven. Albert nodigt iedereen uit om te komen luisteren en vooral veel vragen te stellen. 

Het Duurzaam Café vindt plaats op 21 september in de Bibliotheek in Zeist, van 20.00 tot 21.30 uur. Aanmelden is niet verplicht maar mag wel via meedoen@samenduurzaamzeist.nl.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie