Buurtbewoners leggen de laatste hand aan de voorbeeld-Heuvelrugtuin.
Buurtbewoners leggen de laatste hand aan de voorbeeld-Heuvelrugtuin.

Voorbeeldtuin in Pedagogenbuurt Zeist

8 november 2022 om 11:40 Duurzaamheid

ZEIST Op de hoek van de Montessorilaan en het Jan Ligthartplein ligt een groenstrook van de gemeente. Zaterdagmiddag zijn daar een paar mensen hard aan het werk. Ze graven gaten om een heleboel plantjes in de grond te zetten. 

In eerste instantie zijn het er nog een paar, maar er komen steeds meer mensen meehelpen. Want aan het eind van de middag moet dit stukje grond omgetoverd zijn tot een voorbeeld van een Heuvelrugtuin: om 16.00 uur is de feestelijke opening!

ZELF AANGELEGD De aanleg van de Heuvelrugtuin is al een tijdje geleden begonnen. De afgelopen maanden hebben enthousiaste buurtbewoners van werkgroep Pedagogenbuurt Duurzaam hard gewerkt om de groenstrook om te vormen tot een tuin. 

GIFVRIJ Een ‘Heuvelrugtuin’ bestaat voor minstens zestig procent uit groen en er wordt gifvrij getuinierd. Zo’n tuin biedt beschutting voor vogels en insecten en je vindt er planten die passen in de omgeving van Nationaal Park Utrechtse Heuvelrug. Deze tuin laat zien hoe zo’n Heuvelrugtuin eruit kan zien. Iedereen kan het doen, je hoeft er geen groene vingers voor te hebben. Een van de vrijwilligers van Pedagogenbuurt Duurzaam weet een buurtgenoot die zijn Heuvelrugtuin heeft laten aanleggen door een hovenier. Het resultaat is prachtig geworden, vindt hij. 

MOESTUINBAKKEN Het initiatief voor deze tuin kwam van Pedagogenbuurt Duurzaam, een groep bewoners die op een praktische manier wil werken aan verduurzaming van hun wijk. Ze plaatsten eerder enkele moestuinbakken in de wijk en trekken actief de wijk in om buurtbewoners te helpen bij het verduurzamen van hun woning. Deze tuin is mede mogelijk gemaakt door Vollenhove Vooruit, de gemeente en project Heuvelrugtuinen. Kijk op www.jouwheuvelrugtuin.nl voor alle voordelen voor jezelf en de natuur om je heen.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie