Printers, cd-spelers, tosti-ijzers, alles komt langs bij het Repaircafé. Met stip op 1 staan de koffiemachines.
Printers, cd-spelers, tosti-ijzers, alles komt langs bij het Repaircafé. Met stip op 1 staan de koffiemachines. (c)

Tien jaar repareren en milieu sparen in het Repaircafé

16 november 2022 om 17:48 Duurzaamheid

ZEIST Elke tweede zaterdag van de maand kun je met kapotte apparaten gratis aankloppen bij het Repaircafé, in het Binnenbos aan Hoog Kanje. Dikke kans dat de vrijwilligers zorgen dat je het weer werkend mee naar huis terug kunt nemen. Afgelopen zaterdag werd met een bescheiden feestje en een compliment van duurzaamheidswethouder Catsburg (ChristenUnie/SGP) het tienjarige bestaan gevierd.

‘Directeur’ Tekste Haalboom (in de woorden van penningmeester Roel van Nieuwstadt) legde bij een quiz voor de aanwezigen uit wat het Repaircafé zo speciaal maakt. 

HERGEBRUIK ,,We proberen bij te dragen aan een mentaliteitsverandering. Repareren zit niet meer in ons systeem. Hergebruik bespaart grondstoffen en zorgt voor minder CO2 uitstoot.’’ Het eerste Repaircafé was in 2009 in Amsterdam. Inmiddels zijn er wereldwijd 2508 van zulke cafés. 

SLAGBOORMACHINE Wethouder Wouter Catsburg kon met eigen ogen zien dat ,,apparaten vaak met een kleine moeite te repareren zijn. Hier is grote winst te behalen voor de duurzame samenleving.’’ Hij zag een cd-speler weer draaien dankzij een nieuw aandrijfriempje van een paar cent, en een slagboormachine raakte met een beetje contactspray weer aan de praat. 

KOFFIEMACHINES ,,Toen we begonnen dachten we dat het Repaircafé vooral bezocht zou worden door mensen met weinig geld, maar dat bleek niet waar’’, vertelt Haalboom. ,,Mensen vinden het vaak jammer om spullen weg te gooien omdat ze een emotionele waarde hebben.’’ Koffiemachines staan met stip op nummer 1 van de te repareren artikelen, weet ze. ,,Er is zelfs een reparatiehandleiding voor gemaakt.’’ 

HARTSTIKKE LEUK Mieke Cornelissen is er bijna vanaf het begin bij. Ze is gastvrouw én naaimachinespecialiste. Nadat ze een vastgelopen exemplaar weer aan de praat heeft geholpen zegt ze: ,,Ik vind het belangrijk om spullen zoveel mogelijk te repareren in plaats van alles maar weg te gooien. Het is hartstikke leuk als het lukt om iets maken. En het Repaircafé is heel gezellig!’’  

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie