Afbeelding
Pixabay

,Energieneutraal Zeist in 2050 blijft haalbaar’

29 november 2022 om 06:40 Duurzaamheid

ZEIST Het college van B. en W. van Zeist wil het gebruik van duurzame energie sneller laten toenemen. In de nieuwe ‘Routekaart Nieuwe Energie’ staat hoe dat de komende jaren moet gebeuren: het is nu tijd om van onderzoeken en experimenten te gaan naar ‘versnellen en opschalen’ van de overgang van fossiele naar duurzame energie. 

Wethouder Catsburg (duurzaamheid) ziet lichtpunten. De nieuwe routekaart is te vinden op de website van de gemeente en daar staat ook een reactieformulier.

ENERGIEVERBRUIK HALVEREN Het blijft mogelijk dat Zeist in 2050 energieneutraal is, vindt het college van B. en W. In dat jaar wordt er op het grondgebied van de gemeente net zoveel energie opgewekt als verbruikt.  Dat betekent onder meer dat de vraag naar energie dan gehalveerd moet zijn. 

WINDMOLENS VOORLOPIG NIET HAALBAAR De gemeente ziet ook voldoende mogelijkheden om energie op te wekken, maar welke manieren van opwekken het precies gaan worden is nog niet duidelijk. Windmolens lijken op korte termijn niet haalbaar en onduidelijk is bijvoorbeeld nog wat de mogelijkheden van aardwarmte zijn    

AARDGASVRIJE WIJKEN De gemeente heeft een nieuwe Routekaart Nieuwe Energie uitgebracht, waarop tot eind januari gereageerd kan worden. In die routekaart laat het college van B. en W. zien hoe Zeist energieneutraal kan worden. In een persbericht toont wethouder Wouter Catsburg (duurzaamheid) zich hoopvol: ,,We zien steeds meer mooie initiatieven in wijken en dorpen ontstaan rond isoleren en aardgasvrij worden van woningen. Dat is hoopvol en het is ook nodig. Rond aardgasvrije wijken moeten we de komende jaren de stap zetten van onderzoeken en experimenteren, naar versnellen en opschalen.’’ 

ZONNEPANELEN De komst van zonnevelden en windmolens in Zeist is nog ver weg:  ,,Dat blijkt gewoon heel ingewikkeld, door meerdere oorzaken. Er zijn wel lichtpunten: het onderzoek naar aardwarmte in onze regio kan kansen bieden, evenals de zoektocht naar plekken voor zonnepanelen en windmolens langs delen van de A28. Het aantal zonnepanelen op daken groeit flink, en nieuwe generaties zonnepanelen leveren steeds meer energie op.”

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie