Afbeelding
Eigen foto

Verplant een boom voor klimaat en biodiversiteit

14 februari 2023 om 15:48 Duurzaamheid

UTRECHTSE HEUVELRUG In buurgemeente Utrechtse Heuvelrug gaan vrijwilligers op 17, 21 en 24 februari aan de slag om kansarme zaailingen te redden. Extra hulp is welkom.  

Landgoed Zonheuvel, Landgoed Beukenrode en Meer Bomen Nu hebben de handen ineen geslagen om zaailingen te redden en roepen iedereen op om te helpen! Meer Bomen Nu is een landelijke campagne om jonge boompjes en struiken te verhuizen van kansarme naar kansrijke plekken. Overal staan zaailingen op plekken waar ze geen kans hebben: te weinig licht, te dicht op elkaar of te dicht bij het pad. Ook op de Utrechtse Heuvelrug. Door samen aan de slag te gaan, kunnen we op deze dagen duizenden boompjes en struiken een tweede kans geven. De verplantmethode van Meer Bomen Nu helpt klimaatverandering tegen te gaan én biedt vrijwilligers een heerlijke dag in de natuur.


VERPLANTAGENDA


Op 17 februari om 09.30 gaan we zaailingen die nu op het landgoed op een kansarme plek staan uitscheppen, trekken of stekken voor een tweede kans. Op het landgoed is nu voor het tweede jaar een ‘bomenhub’ ingericht waar deze boompjes kunnen worden ingekuild. Adres: Landgoed Zonheuvel, Amersfoortseweg , 98, 3941 EP Doorn. Aanmelden voor de 17e kan via deze link.


Op 21 februari om 09.00 gaan we met het vaste vrijwilligersteam van Beukenrode op pad om kansarme zaailingen een tweede kans te geven. Een historisch landgoed waar het doel is om de biodiversiteit te bevorden. Overtollige boompjes gaan zodoende naar de hub op landgoed zonheuvel, en daarvoor worden weer nieuwe soorten teruggeplant. Adres: Landgoed Beukenrode, Beukenrodelaan 2G3941 ZP Doorn Aanmelden voor de 21e kan via deze link.


Op 24 februari om 09.30 gaan we wederom op pad op Landgoed Zonheuvel. Een prachtig groot landgoed vol duurzame initiatieven. Zo is er een een stuk ‘bos dat van zichzelf is’ en een SDG wandelroute op het landgoed. Adres: Landgoed Zonheuvel, Amersfoortseweg , 98, 3941 EP Doorn Aanmelden voor de 24e kan via deze link.


De actie is in het kader van de landelijke Meer Bomen Nu campagne. Meer Bomen Nu is een campagne van Urgenda, bedacht door Stichting MEERGroen en op de kaart gezet met hulp van de boeren van de Caring Farmers. Sinds 2020 gaven zij al bijna een miljoen bomen en struiken gratis weg. Iedere boom maakt elk jaar honderden zaailingen. De meeste hiervan overleven het niet. Ze staan te dichtbij het pad of krijgen te weinig licht. Met vrijwilligers schappen wij deze boompjes voorzichtig uit om ze bij boeren en burgers een tweede kans te geven. De verplantmethode is goedkoop, logisch en bespaart veel kostbare tijd om klimaatverandering af te remmen en de biodiversiteit te herstellen. Bovendien groeien zaailingen overal, als je anders leert kijken naar de natuur!

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie