Adriaan en Alita Vonk in de bakkerij in De Clomp in Zeist. Die is nu dicht. Het echtpaar richt zich nu op de zaak in Bunnik.
Adriaan en Alita Vonk in de bakkerij in De Clomp in Zeist. Die is nu dicht. Het echtpaar richt zich nu op de zaak in Bunnik. (c)

Kaalslag in bakkersland door hoge kosten en personeelsgebrek

6 december 2022 om 19:40 Economie

ZEIST Stijgende graanprijzen, een exploderende energierekening en een gebrek aan personeel zijn de reden dat steeds meer bakkers in Zeist stoppen of kiezen voor een andere werkwijze.

Bakker Ad Stam en zijn vrouw Anita halen hun pensioen niet. Met pijn in het hart sluiten ze het familiebedrijf aan de Van der Merschlaan op 31 december. ,,We willen positief afsluiten en maken er een mooie decembermaand van.’’

WEG UIT DE CLOMP Gebrek aan personeel is de reden dat ook Bakker Vonk in De Clomp ermee stopt. Hij opende zijn zaak twee dagen voor de eerste lockdown in 2020. ,,Het komt ook niet meer goed. We zijn sinds de zomer op zoek en ik geloof niet meer dat ik mensen vind. Zeker op de zaterdag is niemand te vinden en als ze er zijn moeten ze ook nog ingewerkt worden.’’ Vonk was op zaterdag 3 december voor het laatst open.

VRIJHEIDSPLEIN Bakker Bertjan van der Heijden aan het Vrijheidsplein kan evenmin personeel vinden. Deze zaak gaat na de jaarwisseling niet meer open. 

OVEN IN NIJKERK Door de stijgende energieprijzen bakt Bakker Albert geen brood en banket meer in de gasgestookte oven aan de Egelinglaan. Eigenaar Bakkerij van Looijengoed heeft de productie in september verplaatst naar de bakkerij in Nijkerk, op een oliegestookte oven. 

ZORGEN OVER KOSTENSTIJGING ,,De enorm gestegen kosten maken het voor mijn collega’s en voor mij natuurlijk er niet leuker op, ook de consument heeft daar natuurlijk mee te maken en dat baart mij wel zorgen’’, zegt bakker Bert Bos. Zijn zaak aan de Dolderseweg in Den Dolder zit er volgend jaar nog steeds.

PERSONEEL Bakkerij Van Barneveld aan de Bergweg 64 blijft ook open. Erwin van den Heuvel van Bakkerij van Barneveld benadrukt dat hij het heel erg vindt dat Bakker Stam moet sluiten. ,,Wij hebben het op het moment heel druk en het zal alleen maar drukker worden nu er meerdere bakkerijen sluiten in onze omgeving’’, verwacht Van den Heuvel. Ook hij is hard op zoek naar personeel. ,,Wij zoeken nog brood- en banketbakkers, een productiemedewerker en een winkelmedewerker voor de zaterdag.’’

DOORGAAN Bakkerij Neplenbroek zit goed op Belcour. ,,Wij mogen gelukkig nog steeds door...’’, en Bakkerij Basak aan de Oude Arnhemseweg blijft ook. ,,Wij bakken gewoon door.’’ 

KERCKEBOSCH Maar Bakkerij Brandsma in winkelcentrum Kerckebosch gaat medio 2023 stoppen.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie