Onder anderen wethouder Liesa van Aalst (zittend in het midden) ondertekende de overeenkomst.
Onder anderen wethouder Liesa van Aalst (zittend in het midden) ondertekende de overeenkomst. Geeske Stoker

Onderzoek naar toekomst gebied tussen Amersfoort, Soest en Zeist

31 maart 2023 om 16:48 Economie

SOESTERBERG / ZEIST Wethouder Wouter Catsburg ondertekende vrijdag namens de gemeente Zeist een alliantieovereenkomst in het Nationaal Militair Museum. De Provincie Utrecht, het ministerie van Defensie, de gemeenten Amersfoort, Leusden, Soest en Zeist, het waterschap Vallei en Veluwe en het Hoogheemraadschap de Stichtse Rijnlanden gaan zich samen inzetten om te onderzoeken wat de beste toekomst bestendige keuzes zijn voor de opgaven in het gebied tussen Amersfoort en Zeist. 

De aanleiding voor deze stap is de ambitie van Defensie om in de omgeving Soesterberg haar logistieke en operationele eenheden te centreren. Aankomende tijd worden de verschillende opgaven in het gebied en de kansen en uitdagingen van alle partners in kaart gebracht. Dit wordt als bouwsteen gebruikt worden om beter afwegingen te kunnen maken voor de toekomst. Dat laat de gemeente Soest weten.

WONINGEN

De wethouder van Soest, Liesa van Aalst-Veldman: ,,Alle partijen werken met elkaar samen om belangrijke thema’s als voldoende woningen, het beschermen van de natuur, klimaatbestendigheid en goede bereikbaarheid in het gebied een plek te geven. De optelsom van vraagstukken bij de verschillende partijen is groter dan de beschikbare ruimte, dat is een complexe puzzel. Daarom moet er gekeken worden naar slimme oplossingen. Dit biedt kansen voor de gemeente Soest en kan interessant zijn voor het realiseren van maatschappelijke opgaven.”

SOESTERBERG-NOORD

De gemeente Soest hoopt dat een deel van de defensieterreinen beschikbaar komt. De gemeente is op zoek naar terreinen waar bedrijven uit Soesterberg-Noord naar verplaatst kunnen worden. Voor Soesterberg-Noord, dat grenst aan Park Vliegbasis Soesterberg, wil de gemeente een herinrichtingsplan ontwikkelen.

In juni 2021 hebben de gemeenten Soest, Amersfoort, Leusden en Defensie al een intentieverklaring getekend voor de ‘Green & Social deal’. De alliantieverklaring ‘Gebiedsopgaven A tot Z’ is een volgende stap in een samenwerking waarbij het gebied centraal wordt gezet in de te maken keuzes.

De alliantieverklaring werd getekend door de staatssecretaris van Defensie, Christophe van der Maat, de betrokken gedeputeerde van de Provincie Utrecht, de heemraden en de verantwoordelijk wethouders van de gemeenten, in aanwezigheid van de burgemeesters.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie