Zien we dit beeld zaterdag weer...? Of verprutst een boze buurman de ontvangst van Sinterklaas door de burgemeester?
Zien we dit beeld zaterdag weer...? Of verprutst een boze buurman de ontvangst van Sinterklaas door de burgemeester?

Alles wat je moet weten over Sint in Zeist

17 november 2023 om 07:44 Evenementen

ZEIST Op zaterdag 18 november vindt de jaarlijkse Sinterklaas Intocht plaats in het centrum van Zeist. De prominentste Ceremonie- én veilingmeester van Zeist, JP Nijmeijer én de populairste Lakei van het Slot van Sinterklaas Zeist Lila Lakei maken samen het publiek alvast enthousiast voor de aller-feestelijkste en gezelligste intocht met de Pietenclub. Uiteraard ook dit jaar weer samen met een mooie sfeervolle parade, vol muziek én heel veel vrolijke pieten!

Dit jaar is het de laatste keer voordat burgemeester Koos Janssen gaat genieten van zijn welverdiende pensioen. De burgemeester wil mede daarom Sinterklaas met deze intocht extra feestelijk onthalen. 

Sinterklaas blikt graag terug op de decennium-jarenlange band die hij heeft opgebouwd met de burgemeester. Dat begon uiteraard toen Koos nog Koosje was en thuis luid mee zong voor de open haard! Ook maakte hij prachtige tekeningen en een bijzonder verlanglijstje. Gelukkig zijn die nog bewaard door de Archief-lakei Hendrikus, die deze graag op deze heugelijke dag wil tonen aan het publiek. Alles staat klaar en iedereen is er op tijd bij en kan door de inzet van de fonkelnieuwe ceremoniemeester de jaarlijkse traditionele intocht weer van start. Of is een kink in de kabel? Want waar is het cadeau? Wordt het toch per ongeluk geveild?

Naast burgemeester Janssen zal de kinderburgemeester van Zeist Yehailey Adawde, samen met de vier wethouders van Zeist Sinterklaas ontvangen voor het Gemeentehuis van Zeist. De officiële ontvangst start rond 13.00 uur.

De Zeister ceremonie- en veilingmeester JP Nijmeijer, Lila Lakei en de pietenclub, Spaanse danseressen en een groot aantal pieten het publiek stomen het publiek klaar voor de komst van de Goedheiligman. Na ontvangst door de burgemeester zal onder leiding van JP en de onvolprezen Lila, Sinterklaas worden toegezongen door het uit alle windstreken uit de regio toegestroomde publiek. Althans, mits de boze buurman (een gastrol gespeeld door Jon van Eerd) geen roet in de feestelijkheden strooit!

Na de verwelkoming, de bijzondere overhandiging van de magische sleutel van het Slot, en het #mag-ik-vanavond-mijn-schoen-zetten-moment, én de overhandiging van het bijzonder smakelijke afscheidscadeau aan burgemeester Jansen, zal de gezelligste parade van Nederland direct haar route vervolgen door het centrum van Zeist. Sinterklaas zal worden vergezeld door vele Pieten en vele andere Sleutelfiguren. 

Er zijn maar liefst twee nieuwe muziekgroepen, het Nederlands Brandweerorkest en de première van het Spaanse Lakeien Orkest Los Lacayos. Uiteraard ontbreken de oude getrouwen waaronder Drumfanfare Jonathan uit Zeist en de aankomende muzikanten van Jong Juliana uit Amersfoort niet! 

GLUTENVRIJ

Voorde vijfde keer zullen ook Glutenvrije-Lakeipieten meelopen (vlakbij Sinterklaas), die de kinderen met een glutenallergie voorzien van heerlijke, glutenvrije pepernoten. 

Dit jaar zijn er speciale herbruikbare intochtbekers, voor een duurzame intocht, die worden onder andere uitgedeeld aan het begin van de stoet, deze bekers zijn ook te verkrijgen bij een aantal centrum winkeliers. Zo kan namelijk ieder kind genieten van de komst van de Sinten worden daarmee de excessen met plastic tassen uitgesloten. Immers: De Zoete Sint is er voor ieder kind!


Sowieso vindt Sinterklaas het leuk als de kinderen hun naam zichtbaar dragen dan kan hij ze persoonlijk gedag zeggen vanaf zijn paardje O-Zo-Snel. Afsluitend zal Sinterklaas met zijn gevolg deze keer eindigen met een korte ‘Sint-A-long’ voor gemeentehuis en theater Figi te Zeist.

Sinterklaas neemt na 2 jaar afwezigheid wederom zijn intrek in Slot Zeist, dat wordt opengesteld voor het publiek  op zaterdag 2 en zondag 3 december. De kaartverkoop voor deze rondleidingen en bezoek aan de slottuinen is reeds gestart. Nieuw dit jaar is dat het Pietenpark en Slottuintheater ook zonder rondleiding bezocht kunnen worden. Voor informatie ovef de kaartverkoop: www.slotvansinterklaas.nl

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie