Prachtig constructiespeelgoed, maar over de makers is betrekkelijk weinig bekend.
Prachtig constructiespeelgoed, maar over de makers is betrekkelijk weinig bekend.

Expositie 100 jaar Mobaco: constructiespeelgoed van Zeister makelij in het gemeentehuis

23 februari 2024 om 15:17 Historie

ZEIST Wethouder Walter van Dijk heeft afgelopen vrijdag de tentoonstelling ‘100 jaar Mobaco 1924-2024’ geopend in het Historisch Informatiepunt in de publiekshal van het gemeentehuis. De tentoonstelling is samengesteld door Mobaco-deskundige Caspar Mol en gratis te bezoeken tot en met 24 mei.


Vanaf 1924 werd Mobaco, constructiespeelgoed van hout en karton, in Zeist geproduceerd door N.V. Plaatmetaalindustrie Van Mouwerik & Bal (Moubal). Na de oorlog bracht de firma Hausemann & Hötte nieuwe Mobaco dozen uit onder het Jumbo label, hoewel de onverwoestbare onderdelen nog steeds in Zeist werden gemaakt. De verkoop van Jumbo Mobaco stopte in 1961 en na honderd jaar wordt er nu nog steeds mee gespeeld.
De tentoonstelling brengt de geschiedenis van dit kleurrijke constructiespeelgoed tot leven aan de hand van talloze modellen, onderdelen, bouwdozen, foto’s, handleidingen en reclame-uitingen. Mobaco-verzamelaars uit het hele land hebben bruiklenen beschikbaar gesteld voor deze expositie.

Tijdens zijn praatje vertelde Caspar Mol dat je Mobacoliefhebbers in drie groepen kunt indelen. ,,De bouwers, die Mobaco nog steeds gebruiken waar het voor bedoeld is, maar die nu de middelen hebben om gebouwen te maken waar ze als kind alleen maar van konden dromen.
De verzamelaars, die met plezier naar de dozen, de boekjes en de prijslijsten kijken, en die het liefst van elke variatie een exemplaar bemachtigen en de speurders, zoals ik, die het leuk vinden om de geschiedenis van Mobaco weer te reconstrueren. Nadat de fabriek haar deuren sloot zijn de archieven helaas verloren gegaan. Er bestaat geen geschreven geschiedenis van Mobaco, en wij speurders proberen het verhaal weer te reconstrueren.
Zoals echte archeologen vinden we telkens kleine scherfjes die we aan elkaar proberen te lijmen om er weer een vaas van te maken. Soms passen de scherfjes niet, en soms vinden we nieuwe scherfjes waardoor andere scherfjes een plaats krijgen.’’

Zie: www.mobaco.nl

OPROEP

Oud-medewerkers van Moubal of hun kinderen die herinneringen willen delen, kunnen zich melden om zo de geschiedenis van Mobaco een beetje completer te maken. Dat kan per e-mail via:
denieuwsbode@bdu.nl

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie