Anton en Annie Mullens.
Anton en Annie Mullens.

Mullens Poffertejskraam

26 april 2017 om 18:00 Historie

In deze serie vertellen betrokkenen over bedrijven die hun stempel drukten op het winkelhart van Zeist. Anton Mullens vertelt over zijn poffertjeskraam in het Walkartpark.

door Asta Diepen Stöpler

Zeist - “Koningin Beatrix heeft in de jaren ‘80 incognito bij ons poffertjes gegeten, na een bezoek aan Maison Kuipers. Zij vond het heerlijk en haar hofdames ook. Zij had als kind poffertjes gegeten bij mijn vader in Den Haag. Ze herkende onze familienaam.
50 jaar lang stond onze kraam in het Walkartpark.

Naast het gemeentehuis

Mijn vrouw Annie en ik gingen er in 1967 bij mijn vader werken. Toen stond de kraam nog naast het gemeentehuis. Een jaar later gaf de gemeente geen vergunning meer, omdat de plek nodig was voor parkeergelegenheid.

Zwaar gedupeerd

We dreigden zwaar gedupeerd te raken. Gelukkig regelde burgemeester Stolk binnen een week een standplaats in het Walkartpark. Weliswaar van Pasen tot eind augustus, zoals de freules Walkart in hun testament hadden bepaald; bebouwing in het park was niet toegestaan.

In 110 jaar heeft Zeist diverse poffertjeskramen gehad, onder meer aan de Slotlaan waar nu de Arcadeflat staat. Op oude ansichtkaarten is de kraam naast het gemeentehuis te zien.

Leger des Heils
Aanvankelijk waren we op zondag gesloten. Maar het Leger des Heils wilde in de jaren ‘60 tijdens hun jaardag op zondag 9 juni bij ons poffertjes eten. Het bleek een topdag, ook met veel dagjesmensen. Vanaf toen waren we iedere zondag geopend.

Vanaf 1980 serveerden we ook panne(n)koeken. De speciale oven is gemaakt door smid Van Ede. Een pannenkoek met suiker kostte 2,50 gulden. De pannenkoeken vielen zo goed in de smaak dat de Consumentenbond ze in 2006 tot de beste van het land uitriep.

Geen vergunning

Een jaar later waren we genoodzaakt de zaak te sluiten, omdat de gemeente ons geen vergunning wilde verlenen. Het plan was om er een theehuis neer te zetten.
Onze kraam is in 2007 afgebroken en nooit meer opgebouwd. Zij staat al die tijd in de opslag en kan - inclusief ons familierecept voor poffertjes - voor een habbekrats gekocht worden.”

Historie

De eerste poffertjeskraam stond vanaf 1898 op de Voorheuvel. A. Mullens sr werkte vanaf de jaren ‘50 in de kraam naast het gemeentehuis. In 1967 kocht hij het etablissement. De sluiting was in 2007 na het niet-afgeven van een vergunning door de gemeente.
 

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie