Afbeelding
Collectie Geheugen van Zeist

Bevrijdingsdag in de etalages van centrum Zeist

29 april 2023 om 15:59 Historie

ZEIST Hoe zag de bevrijding van Zeist eruit? Dat is van 4 tot en met 14 mei te zien op de fototentoonstelling in het centrum van Zeist. In zo’n 25 etalages en horecagelegenheden vind je dan foto’s van de bevrijding van Zeist.

Hoewel Duitsland zich op 5 mei 1945 overgaf, duurde het nog tot 7 mei voordat Zeist werd bevrijd. De geallieerden trokken toen via de Driebergseweg en de Dorpsstraat Zeist binnen, waar een blije menigte hen opwachtte. Zeist bedankte de bevrijders op 2 juni met een defilé en volksspelen. 

DE FOTO’S

Tanks met geallieerden die uitbundig worden onthaald door juichende mensen, blije gezichten. Op de foto’s is het één groot feest van bevrijding en opluchting. De foto’s geven ook een mooi beeld van het centrum van Zeist in 1945, met oude herkenbare gebouwen, de tram Utrecht-Zeist, maar ook Duitse bewegwijzering. Elke foto toont een eigen verhaal. 

Bezoek het centrum van Zeist en ontdek de foto’s in etalages van winkels, cafés en restaurants. De historische foto’s komen uit het archief van het Geheugen van Zeist.

Afbeelding
Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie