Wethouder Van Dijk en Piets jongste dochter Antoinette onthullen het gedenksteentje.
Wethouder Van Dijk en Piets jongste dochter Antoinette onthullen het gedenksteentje.

Gedenktsteentje voor geboortehuis Piet van Dijck aan Blikkenburgerlaan Zeist

22 mei 2023 om 12:44 Historie

ZEIST ‘Pieter van Dijck, geboren 2 januari 1919, overleden 16 juni 2002, Verzetsstrijder, Actief in hulp aan gevangenen en de illegale pers.’ Wethouder Walter van Dijk en Piets dochter Antoinette van Dijck onthulden samen het gedenksteentje met deze tekst, voor het geboortehuis van Piet van Dijck aan de Blikkenburgerlaan 1.

In de trouwzaal van het gemeentehuis, in aanwezigheid van kinderen, klein- en achterkleinkinderen, vrienden van de familie en vertegenwoordigers van het 4- en 5 mei comité Zeist, het Zeister Historisch Genootschap en wethouder Van Dijk vertelde Marja Vermeulen van het Geheugen van Zeist over het leven van Piet van Dijck.

MILITAIRE DIENST

In september 1939 werd Piet opgeroepen voor militaire dienst. De jonge Zeistenaar kwam bij de geneeskundige troepen terecht. Nadat Nederland had gecapituleerd, liet de Duitse bezetter Nederlandse militairen weer naar huis gaan. 

ILLEGALE KRANTEN

Piet raakte betrokken bij het verzet. Hij zorgde voor het stencilen van de illegale kranten ‘De Kroniek’ en ‘het Strijdtoneel’ en was actief in de Landelijke organisatie voor hulp aan onderduikers. Samen met een andere Zeister verzetsstrijder, Machiel Edelman, werden post en voedsel via Bosch en Duin aan gevangenen in Kamp Amersfoort verstrekt. 

VERPLEGER

In de loop van de oorlog riep de Duitse bezetter alsnog de Nederlandse troepen op om als krijgsgevangenen in Duitsland tewerk te worden gesteld. In 1944 werd Piet gearresteerd. Na zijn vrijlating meldde hij zich en kwam hij via het krijgsgevangenenkamp in Muhlberg in kamp Grüne bei Lisa (later Lesnau) in Polen terecht. Hij werd daar als verpleger ingezet. In 1945 werd het kamp ontmanteld en werden de gevangenen overgebracht naar Neubrandenburg. Vanuit dit kamp ging Piet in 1945 weer terug naar huis. Een helse mars van twee dagen en daarna verder met de trein. In juni ‘45 was hij terug in Zeist.

NEDERLANDS-INDIË

In 1946 ging hij naar Nederlands-Indië, begin jaren ‘50 kwam hij voorgoed terug naar Zeist. 

COMITÉ 4 EN 5 MEI

De oorlog heeft hem nooit meer losgelaten. Hij was actief in het opsporen van collaborateurs en lid van het plaatselijke 4 en 5 mei-comité. 

GEHEUGEN VAN ZEIST

Dit gedenksteentje is onthuld in een serie stenen die herinneren aan verzetsstrijders, Holocaustslachtoffers, onderduikers en plekken en gebeurtenissen die in de Tweede Wereldoorlog in Zeist, Austerlitz, Den Dolder, Huis ter Heide en Bosch en Duin hebben plaatsgevonden. Zo ontstaat een blijvende route die de herinnering aan de Tweede Wereldoorlog in stand houdt. Het project is een initiatief van het Geheugen van Zeist en het 4 en 5 mei Comité in Zeist. Het project wordt door vrijwilligers uitgevoerd. De verhalen achter de gebeurtenissen of bijzondere plekken zijn terug te vinden op de website www.geheugenvanzeist.nl. De website is een initiatief van de samenwerkende erfgoedpartners in de gemeente Zeist.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie