Afbeelding
TOFF

Studenten illustreren bundel van 85-jarige vrouw uit Zeist

14 juni 2022 om 06:44 Kunst

ZEIST Betty Augustijn-Van Rij (85) heeft haar gedichtenbundel Dicht-Kunst gepresenteerd bij de Lindenberg, huis voor de kunsten in Nijmegen. 

De bundel van de in Zeist woonachtige beeldhouwer en keramist bestaat uit 28 gedichten of oneliners en is geïllustreerd door cursisten van de talentenopleiding Beeldende Kunst bij de Lindenberg. 

TENTOONSTELLING Bij de bundel hoort een expositie, die tot en met donderdag 16 juni te zien is in het opleidingsinstituut in Nijmegen, Ridderstraat 23.

De gedichten van Augustijn-van Rij zijn geïllustreerd door de cursisten die afgelopen seizoen de Jongeren Academie Beeldend 15+ hebben gevolgd. 

LEVEN EN DOOD Augusteijn-van Rij schrijft gedichten die gaan over het leven en de dood. Haar gedichten ontstaan vaak met een inval van een woord of een zin. Deze werkt ze uit tot een gedicht of een oneliner. ,,Als er een gedicht in mij op komt, begin ik met schrijven.’’ Zo gaat het ook in haar beeldend werk. Ze ziet een houding, kleur, lichtval, een gebaar. Dat legt ze vast in een foto of schets en daarna werkt ze het uit tot een beeld. Haar werk heeft vaak diepgang, soms met een kwinkslag.

KUNSTENAAR WILMA COEHOORN Augustijn-van Rij: ‘’Het idee voor Dicht-Kunst komt van kunstenaar Wilma Coehoorn. Eens in de paar jaar geeft zij cursisten van de Jongeren Academie Beeldend van de Lindenberg Nijmegen de opdracht om te schilderen naar aanleiding van een gedicht. De resultaten geeft ze vorm in een bundel.

Via mijn dochter, haar collega, kreeg ze een gedicht van mij te zien. Ze polste of ik er meer had en of ze die aan haar cursisten mocht geven om te illustreren. Ik was erg benieuwd wat ze er van zouden maken. Bij de presentatie van de bundel, tijdens de opening van de tentoonstelling van het werk heb ik de jongeren ontmoet. Een paar droegen een gedicht voor, waarbij er ook één uitleg van haar werk gaf. Jonge mensen zijn spontaner dan ouderen. Ze konden zelf een gedicht kiezen dat hen aansprak. Ze schilderden direct, hun eigen interpretatie. Ik ben er heel blij mee en vind het verrassend. Ze hebben met veel belangstelling aan de opdracht gewerkt. Je kunt zien dat ze echt iets met de gedichten kunnen.’’


BOEKERIJ DE PHOENIX Het boekje Dicht-Kunst is voor € 15,00 te koop bij: Boekerij de Phoenix, 1e Hogeweg 10 D, Zeist.




Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie