Lente in Blaricum, 1943, caseine tempera paneel, Nicolaas Wijnberg
Lente in Blaricum, 1943, caseine tempera paneel, Nicolaas Wijnberg

Expositie van twee vrienden in Slot Zeist: Jeroen Hermkens en Nicolaas Wijnberg

11 juli 2022 om 16:50 Kunst

ZEIST Hechte vrienden waren het, ondanks een groot leeftijdsverschil: Nicolaas Wijnberg en Jeroen Hermkens. De liefde voor kleurrijke, figuratieve lithografie bracht ze bij elkaar. In Slot Zeist komt hun werk voor het eerst samen in de tentoonstelling ‘Ontmoetingen - voor mijn vriend’. 

 

Ruim dertig jaar geleden bracht de toen 73-jarige Wijnberg een bezoek bij de 31-jarige debutant Hermkens in zijn atelier in een Utrechtse werfkelder. Wijnberg wilde wel eens zien wat de mogelijkheden zijn van de schilderachtige technieken van Hermkens, geleerd in een Parijs atelier. 

SCEPSIS De scepsis van de ‘ouderwetse’ lithograaf is snel verdwenen en tussen de twee ontstaat een hechte vriendschap, die zal duren tot de dood van Wijnberg in 2006. Ze discussiëren eindeloos over kunst, bezoeken het werk van anderen en schilderen samen in de buitenlucht. 

VERWANTSCHAP ,,We vulden elkaar aan en leerden van elkaar’’, zegt Hermkens. ,,De laatste jaren toont mijn werk steeds meer verwantschappen met dat van hem. Voor ons allebei is de werkelijkheid de basis maar de persoonlijke interpretatie leidend. Het werd tijd dat te laten zien.’’


OVEREENKOMSTEN Op de tentoonstelling hangt een aantal werken van beide kunstenaars met hetzelfde onderwerp tegenover elkaar, waardoor verschillen en overeenkomsten mooi in beeld komen. Er zijn stadsgezichten van Jakarta tot Chicago, en van Utrecht tot Katwijk. En een wand met gelithografeerde portretten, vrouwen uit de Beemster naast vluchtelingen maar ook bekende koppen zoals Paul Schnabel en Maarten van Rossem.

ONTMOETINGEN ‘Ontmoetingen’ is vanaf 12 juli te zien in de expositieruimte van het sfeervolle Slot Zeist. Tip: combineer de voorstellingen met een drankje en een hapje in de Orangerie van het Slot en een ontspannen wandeling door de fraaie slottuinen.

OPENINGSTIJDEN Kijk op slotzeist.nl voor de openingstijden.

Lente in Blaricum, 1943, caseine tempera paneel, Nicolaas  Wijnberg
Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie