Er zijn te weinig helpende handen om de padden in het Lyceumkwartier veilig de wegen over te zetten.
Er zijn te weinig helpende handen om de padden in het Lyceumkwartier veilig de wegen over te zetten. Karen van Leeuwen / Paddenwerkgroep Zeist-Noord

Paddenredders gezocht voor Lyceumkwartier

22 maart 2023 om 14:59 Lokaal Deel je nieuws

Nu de paddentrek in volle gang is, komt paddenwerkgroep Zeist-Noord handen tekort. Vooral in het Lyceumkwartier zijn hard meer mensen nodig. Door het gebrek aan vrijwilligers worden nu te veel padden doodgereden. Dus heb je hart voor de natuur en kun je ‘s avonds af en toe een uurtje missen? Meld je dan aan!

Padden overzetten is laagdrempelig en dankbaar werk. De werkgroep communiceert via een app-groep of er veel amfibieën actief zijn. Vrijwilligers kunnen dan zelf bepalen of en hoe lang ze komen helpen. Omdat veruit het grootste deel van de dieren vlak na het vallen van het duister oversteekt, kun je met een uur lopen al veel paddenlevens redden.

Als vrijwilliger loop je met een zaklamp, emmer en veiligheidshesje langs de weg en pak je padden, kikkers en salamanders op om ze aan de overkant weer veilig los te laten. Ook controleert de werkgroep straatputten, omdat daar veel amfibieën in terechtkomen.

Bescherming van padden is hard nodig, want het aantal gewone padden in Nederland is de laatste 15 jaar gehalveerd, blijkt uit cijfers van onderzoeksinstantie RAVON. Dat is niet alleen slecht voor de padden, maar voor de hele natuur. Als veelvoorkomende soort speelt de pad namelijk een belangrijke rol in de voedselketen. De afname komt onder meer doordat erg veel padden sterven onder de wielen van een fiets of auto of in een straatput.

Wil je meer weten of aanmelden? Mail dan naar paddenwerkgroepzeistnoord@gmail.com

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie