Langdurig stilzwijgen over Joodse onderduik in Zeist doorbroken

26 augustus 2023 om 15:56 Lokaal Deel je nieuws

Op maandag 18 september is er weer de jaarlijkse Van de Poll-lezing, zoals ieder jaar georganiseerd door het Zeister Historische Genootschap. Dit jaar spreekt de van zijn publicaties  over joodse onderduik in Zeist bekende Gerrit van der Vorst over nieuwe ontdekkingen na het boek ‘DAN KOMEN ANGST EN WANHOOP AANGESLOPEN’ (geschreven met Heleen bij ‘t Vuur). De omvang van de joodse onderduik in Zeist– met misschien wel 800 onderduikers –was veel groter dan tot voor kort gedacht. Centraal staat nu de vraag: Waarom werd er zo lang gezwegen door de meeste betrokkenen?

Het onderzoek van de auteurs loopt nog steeds. Het ziet nu ook op naoorlogse proces-verbalen en strafdossiers. Hen bereiken nog steeds nieuwe verhalen over onderduik in Zeist. In de Van de Poll-lezing 2023 zullen nog enkele nieuwe en zeer bijzondere onderduikgeschiedenissen belicht worden, maar verder zal Gerrit van der Vorst het belang van het onderzoek voor lokale geschiedschrijving en herdenking –  dilemma’s! – en voor wetenschappelijk onderzoek toelichten aan de hand van voorbeelden. Meer algemene conclusies zullen worden getrokken. Daarbij komen zaken  aan de orde als de kosten van onderduik, verraad/criminaliteit, de rol van vrouwen in de illegaliteit en het joodse verzet. 

Maandag  18 september 2023, 20.00 uur in de leerlingenkantine achter op het terrein van het landgoed Schoonoord aan de Blikkenburgerlaan. Zaal open om 19.30 uur. De lezing is voor iedereen kosteloos toegankelijk. 

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie