De aula op de begraafplaats in Zeist.
De aula op de begraafplaats in Zeist.

Betrokkenen begraafplaats slaan alarm: ‘Zeister Bosrust te duur’

21 februari 2024 om 11:14 Maatschappelijk

ZEIST De Vereniging Betrokkenen Gemeentelijke Begraafplaats Zeist (VBGBZ) noemt enkele prijsstijgingen voor begraven en cremeren op Zeister Bosrust asociaal. Het gaat om de kosten voor het begraven of cremeren van een kind of een foetus. ,,Zij treffen vooral gezinnen met kinderen, waarvan een aanzienlijk deel een beperkte draagkracht heeft.’’

De VBGBZ schrijft dat in een open brief aan de gemeenteraad. De vereniging vraagt zich af of de raad wel in de gaten had aan welke prijsstijging hij goedkeuring gaf toen de nieuwe tarieven op 7 november werden vastgesteld. De kosten van cremeren van een kind jonger dan 1 jaar zijn dit jaar bijvoorbeeld 52 procent hoger dan in 2023. 

De VBGBZ is heel teleurgesteld over deze tarieven, vooral omdat eerder is besloten dat Zeister Bosrust kostendekkend moet zijn. Dat is de begraafplaats ruimschoots, ontdekte de vereniging na een beroep op de Wet Open Overheid. De VBGBZ concludeerde uit de verkregen informatie dat er van 2020 tot en met 2022 1,4 miljoen euro meer is binnengekomen dan uitgegeven, en voor 2023 wordt ook een overschot van twee ton geraamd. Wat er gebeurt met het geld dat de gemeente verdient aan begraven en cremeren heeft de vereniging nergens terug kunnen vinden.
Daarom willen de betrokkenen nu tariefsverlaging. Dat de gemeente spreekt over marktconforme tarieven verbaast de vereniging: ,,Wat is marktconform als je als Zeistenaar in Zeist begraven of gecremeerd wilt worden?’’  

De VBGBZ stoort zich ook aan het prijsverschil tussen cremeren en begraven zonder gebruikmaking van faciliteiten. De afspraak was volgens de vereniging dat beide even duur zouden zijn, zodat niemand uit kostenoverwegingen voor cremeren hoeft te kiezen. Maar dat is in 2024 toch meer dan 100 euro voordeliger.

LID WORDEN VAN DE VBGBZ?

Als u zich wil aansluiten bij de Vereniging Betrokkenen Gemeentelijke Begraafplaats Zeist kunt u per e-mail reageren: r.vaneck@hetnet.nl Het lidmaatschap kost € 5,- per jaar.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie