Gisela Spanjer gaat binnenkort weer coaches en pupillen matchen.
Gisela Spanjer gaat binnenkort weer coaches en pupillen matchen. Carol Dohmen

Coach4you zoekt coaches: begeleid een kind naar de brugklas

28 februari 2024 om 10:09 Maatschappelijk

ZEIST Het project Coach4you begeleidt kinderen die moeite hebben met de overstap van basisschool naar middelbaar onderwijs. De begeleiding begint in groep 8, om problemen zoveel mogelijk voor te zijn. Voor de zomer start een nieuwe groep. Er is dringend behoefte aan nieuwe coaches.

,,Er komt zoveel op een kind af als het naar de brugklas gaat”. Gisela Spanjer, projectleider Coach4you, schetst de veranderingen: ,,Een andere school, nieuwe vrienden, nieuwe leermethodes, je moet ineens veel meer zelf regelen. En dan gieren ook nog eens de hormonen door je lijf.”

Er zijn allerlei redenen waardoor kinderen in de brugklas tussen de wal en het schip kunnen vallen. ,,Denk aan kinderen die licht autistisch zijn, faalangst hebben, bang zijn voor pesten, onzeker. Of met ouders die geen ervaring met middelbaar onderwijs hebben en niet weten hoe ze hun kind kunnen helpen. Dan is het heel fijn wanneer een andere volwassene daarbij helpt.”

OP ZOEK

Spanjer is hard op zoek naar extra coaches. ,,Mensen met een achtergrond in onderwijs of uit het bedrijfsleven. Die laatste kunnen zo goed out of the box denken, dat geeft zulke mooie resultaten!” Elke coach wordt een op een gematcht met een kind. ,,Het is prachtig werk, je verbindt je voor anderhalf jaar aan een traject waarin van alles gebeurt. Je ziet kinderen helemaal opbloeien.”

Spanjer, zelf ook vrijwilliger, roept mensen op zich aan te melden als coach: ,,Het is prachtig werk.” De coaches zijn geen huiswerkbegeleider. ,,Je leert een kind plannen, hoe doe je dingen. Je helpt ze steviger in hun schoenen te staan.” Voor de zomer worden kinderen en coaches aan elkaar voorgesteld en maken ze kennis met elkaar. Zorgvuldigheid staat voorop. ,,Coaches krijgen begeleiding en er is altijd een volwassen familielid bij als je het kind thuis bezoekt.” De groep kinderen is heel divers en zij komen uit alle lagen van de Zeister samenleving. 

Meer informatie en aanmelden: giselacoach4you@gmail.com.

Carol Dohmen
Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie